Bekistingoplossing voor verdiepingsvloer in bestaande bouw

Artikel delen

In De Rotterdam op de Wilhelminapier aan de Maas (één van de grootste gebouwen van Nederland) is onlangs een tussenvloer van 135 m2 gerealiseerd tussen de vijfde en zesde verdieping. NOE-Bekistingtechniek ontwikkelde een bekistingoplossing waarmee op de beperkte ruimte en met beperkte logistieke mogelijkheden de tussenvloer zeer snel kon worden gerealiseerd.

De vloer gaat de techniek voor één van de verdiepingen herbergen. De opdrachtgever bracht daarvoor op de vijfde verdieping eerst een stalen permanente draagconstructie aan. Daartussen werd het NOEdeck-vloerbekistingsysteem geplaatst, dat de tijdelijke onderzijde van de betonvloer vormde. 

Het bekistingsysteem omvat stempels, aluminium langsliggers en bekistingspanelen met kunststof bekistingsplaten. Deze snel te verwerken combinatie leent zich niet alleen voor in het werk gestorte vloeren, maar ook voor in het werk gestorte balkstroken en breedplaatvloeren.
 

Gering gewicht

Het NOEdeck-vloerbekistingsysteem heeft een gering gewicht en kan door het beperkte aantal onderdelen in zeer korte tijd worden opgebouwd. De afzonderlijke onderdelen van het systeem konden via de personenlift van De Rotterdam worden aangevoerd. 

Bovendien sloten de lichtgewicht aluminium panelen met een afmeting van 900 x 1.500 mm nauwkeurig aan op de stramienmaat van het gebouw. Hierdoor kon met een minimum aan timmerwerk voor aanheling van de bekisting worden volstaan. 

Dankzij deze eigenschappen kon in slechts vijf werkdagen de bekisting worden gemonteerd, de wapening worden aangebracht, het beton worden gestort en uitgehard en de bekisting weer worden gedemonteerd.

Rustig betonbeeld

De terugliggende zijkant van de NOEdeck-panelen zorgt ervoor dat de zijkanten schoon blijven en tijdrovend schoonmaakwerk zoveel mogelijk wordt voorkomen. De 900 x 1.500 mm grote panelen van de bekistingen zorgen voor een regelmatig platenpatroon en daarmee een rustig betonbeeld.

De stempels van het vloerbekistingsysteem zijn voorzien van een speciale valkop die tot 48 kN belastbaar is en in combinatie met de langsliggers een razendsnelle opbouw mogelijk maakt. De langsliggers worden geleverd met een lengte van 1.550, 2.100 of 2.400 mm.

Meer informatie: NOE-Bekistingtechniek b.v., www.noe.nl