Bij Alkmaars bouwbedrijf heeft iedereen vast contract

Artikel delen

Zekerheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Menigeen bevestigt dat dit belangrijk is, maar welk bedrijf voegt daad bij het woord? In het kader van de campagne ‘Hoe Werkt Nederland?’ bezochten ‘De Werkbezoekers’ bouwer Kesselaar & Zn. uit Alkmaar. 

Tekst: Rewan Jansen, Werkbezoeker bij Hoe Werkt Nederland?

Danny Weijsenborn: ‘Ik heb heel veel vrijheid in het bedrijf, daarom is het zo leuk.’

In een tijd waarin de bouwsector herstelt van zware tijden en er steeds minder zekerheid is voor werknemers, gaat het met Kesselaar juist goed. Iedereen heeft een vast contract, het bedrijf maakt winst, groeit als kool en kent ziekteverzuimcijfers die 1,3 % lager zijn dan het gemiddelde in de sector. 

Hoe dat komt? Als één van de redenen geeft het bedrijf de onorthodoxe bedrijfsfilosofie van eigenaar René Kesselaar. Bij Kesselaar & Zn. zijn namelijk alle managementlagen geschrapt. Timmermannen, loodgieters, onderaannemers en alle andere betrokkenen bij een bouwproces regelen het werk onderling. ‘Alleen met vaste contracten kan onze bedrijfsfilosofie écht toegepast worden.’
 

Aannemer van de toekomst

Kesselaar & Zn. is een aannemersbedrijf dat zijn medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid geeft. Zo delen de medewerkers hun eigen werk in, hebben de vrijheid om buiten de lijnen te kleuren en houden zij zelf de planning van projecten bij. 

Managers? Die term kennen ze bij Kesselaar niet meer. ‘Uit eigen ervaring weet ik hoe machteloos je je kunt voelen als anderen jouw werk bepalen. Terwijl de mensen op de werkvloer zelf het beste weten hoe je dingen aanpakt.’

Omgekeerde piramide

Toen ik de kans kreeg dit bedrijf te leiden, heb ik deze filosofie toegepast. De omgekeerde piramide. Of je nu projectleider bent of leerling, we zijn hier allemaal gelijk. In de toekomst zie ik de rol van ‘dé aannemer’ anders dan nu. Wij worden straks meer de coördinator van het bouwproces’, aldus René Kesselaar.’

Mede-eigenaar Guido Kesselaar: ‘We investeren veel tijd in de scholing van onze jongens, en hopen hen voor lange tijd aan ons te binden. Wij verwachten dat onze medewerkers echte gastheren voor naar de klant zijn en meegroeien met de organisatie. Met flexibele krachten is deze kwaliteit en continuïteit lastig te bieden. Daarom heeft iedereen bij ons een vast contract.’

Niels Lemmers: ‘Je kan hier gewoon zeggen wat je vindt dat goed en minder goed gaat, daar staan ze open voor.’

Werkplezier 

Na zware jaren in de bouw laat de sector sinds een jaar weer een stijging van de omzet zien. Vanaf juli 2015 kan de markt geen gebruik meer maken van het verlaagde BTW-tarief voor het herstel en de renovatie van woningen, maar dit lijkt de sector niet te raken; de groei zet door.  

Goed nieuws, maar financiële groei is niet het hoofddoel voor Kesselaar & Zn. ‘Geld is slechts een middel. Het staat of valt met mensen. Door medewerkers vrijheid te geven om zich te kunnen ontwikkelen – in combinatie met heldere (individuele, organisatie en project) verwachtingen – gaan de kwaliteit en de dienstverlening van de organisatie omhoog. Pas dan kun je gezond groeien.’

Minder ziekteverzuim

Werken in de bouw kan zwaar zijn. Gemiddeld laat de sector in de afgelopen twee jaar een ziekteverzuim van 3,8% zien. Bij Kesselaar & Zn. ligt dit beduidend lager, op 2,52%. ‘Hier zijn we natuurlijk blij mee’, aldus Guido Kesselaar. 

‘Maar het gevoel van vrijheid en plezier is lastig in cijfers uit te drukken. Voelbaar wordt dit als je bij ons rondloopt en onze medewerkers spreekt. Iedereen gaat hier gelijkwaardig met elkaar om en iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het geheel.’

Campagne 'Hoe Werkt Nederland?'

De Campagne Hoe Werkt Nederland? brengt vernieuwende vormen van bedrijfsvoering in beeld. De Nederlandse arbeidsmarkt bestaat uit 350.000 bedrijven en organisaties met in totaal zo’n acht miljoen medewerkers. 

Die arbeidsmarkt verandert. De Werkbezoekers gaan voor de campagne Hoe Werkt Nederland in 12 werkweken langs bij bedrijven om te zien hoe zij daar in hun bedrijf of organisatie invulling aan geven. Met die voorbeelden willen ze in heel Nederland het gesprek stimuleren over begrippen als loyaliteit, zekerheid en flexibiliteit. 

Online delen

De Werkbezoekers delen hun zoektocht via filmrapportages, Facebook posts, Tweets, podcast, vlogs en interviews. De video van het bezoek aan Kesselaar & Zn. is te zien op www.hoewerktnederland.nl en www.facebook.com/hoewerktnederland.