Gemakkelijk tillen met Laevo exoskelet

Artikel delen

De Laevo biedt rugondersteuning tijdens voorovergebogen werk en het maken van veel tilbewegingen. Deze zogeheten exoskelet is een lichte, draagbare structuur die het gewicht van het bovenlichaam vermindert en daardoor ook de belasting op de onderrug. Het hulpmiddel dat de werkhouding ondersteunt verbetert de duurzame inzetbaarheid. 

De Laevo is ontstaan uit een onderzoeksproject van InteSpring en TU Delft (2009-2013). InteSpring zocht een oplossing voor de toenemende rugklachten in de zorg als gevolg van de toegenomen zorgdruk. 

Voorovergebogen werkhouding

Uit analyses in ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen bleek dat (naast onjuist gebruik van de tilliften) de zware belasting door de voorovergebogen werkhouding problemen oplevert, zonder dat daar een goede oplossing voor was. 

Op basis daarvan is samen met een grote klankbordgroep van zorgverleners, patiënten, arbo-artsen, inspectie SZW en management een draagbare houdingsondersteuning ontwikkeld: de Laevo.
 

 

Geschikt voor de bouw

Het exoskelet is zeer geschikt voor de bouw, omdat daar eveneens vaak sprake is van voorovergebogen werk en veel tilbewegingen. De Laevo biedt goede ondersteuning bij voorovergebogen houdingen, maar staat ook lopen, draaien, reiken en andere bewegingen toe, in tegenstelling tot andere exoskeletten

Werking

Veel mensen steunen af met hun handen op hun bovenbenen als ze vooroverbuigen om bijvoorbeeld iets te bekijken. De krachten lopen dan door de armen in plaats van door de rug, waardoor er nauwelijks gecompenseerd hoeft te worden door de rugspieren. 

Zo wordt de rug ontlast en is de voorovergebogen houding langer vol te houden. De Laevo doet precies hetzelfde: een deel van het gewicht van de romp steunt van de borst, via de structuur, af op de bovenbenen. Hierbij behoudt de drager zijn bewegingsvrijheid. De Laevo beweegt mee met alle bewegingen.

Factor 3

TNO en de VU concluderen in een onderzoek naar het effect dat dit exoskelet de fysieke belasting met 40 % vermindert, gemeten bij een werkhoek van 40 graden. De volhoudtijd van dergelijk werk neemt door het gebruik toe met factor 3. 

De Laevo wordt op maat gemaakt, zodat comfort en ondersteuning tijdens de werkzaamheden optimaal zijn.

Meer informatie: www.laevo.nl