Meer van hetzelfde?

Artikel delen

En alweer nadert het einde van het jaar. De dagen zijn korter, de files langer. Regen en wind teisteren een ieder die zich buiten waagt. Ook de ‘Zwarte Pieten discussie’ draait weer op volle toeren. Deze discussie gaat inhoudelijk overigens volledig aan mij voorbij. Ik heb al heel lang vrienden in alle denkbare kleuren en al even lang vier ik (en die vrienden trouwens ook) Sinterklaas mét de Zwarte Pieten. Die laatsten zijn bij mijn kinderen zelfs veruit het populairst. Want ze zijn, in tegenstelling tot de toch wat brave (en soms strenge) Sinterklaas, zo lekker ondeugend. Ik geloof niet dat de kleur van de Pieten daarbij ooit een rol heeft gespeeld. Sterker nog, het is waarschijnlijk nooit tot mijn kinderen doorgedrongen dat ze zwart waren. 
Enfin, ik laat dit onderwerp verder voor wat het is. Meer van hetzelfde dus. De kerstballen worden ook weer uit de kast gehaald en de kerstboom wordt gekocht. Ook dit jaar zal de piek er niet op passen. En we stellen weer dezelfde vraag: gaan we nog vuurwerk kopen of toch maar niet? Het antwoord zal hetzelfde zijn. Mijn vrouw zegt nee en ik koop het toch. Maar één ding is dit jaar, heel opmerkelijk, anders: het belastingplan. Op het moment dat ik deze column schrijf lijkt het Belastingplan 2016 de eindstreep niet te halen. 
Voor zover mij bekend is dit nog nooit vertoond. Elk jaar wordt een belastingplan ingediend en elk jaar wordt het vrijwel ongewijzigd door de Tweede Kamer aangenomen, waarna de Eerste Kamer nog min of meer een formaliteit is. Maar dat ligt nu dus anders. En dat terwijl juist in dit belastingplan eindelijk het al zo lang beloofde zoet, na zovele jaren zuur, wordt uitgedeeld. Kennelijk is de Nederlandse politiek beter in het verdelen van extra lasten, dan het uitdelen van voordelen. In het eerste heeft de politiek natuurlijk ook veel meer ervaring. Het lot van het Belastingplan 2016 ligt nu in de bekwame handen van de (oude) wijze dames en heren in de Eerste Kamer. Zij gaan bepalen of u er fiscaal eindelijk een keer op vooruit gaat. Best spannend dus en op zichzelf ook wel weer verfrissend in een tijd dat veel zich voortdurend herhaalt. Maar uiteindelijk moet ik bekennen dat ik toch hoop 2016 in te stappen met een aangenomen belastingplan op zak. Meer van hetzelfde is immers ook wel weer vertrouwd. En een extra voordeeltje is ook prettig, toch? 

Mr Frank Kerkhof FB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
Fkerkhof@alfa.nl