Praktijktesten draadloos mobiel laden en zware accumachines

Artikel delen

BouwTotaal lezers testen gereedschap van Bosch

Dat je met een accu tegenwoordig ook zwaar werk kunt doen toont de test van 36 V boorhamer en 18 V slagmoeraanzetter. Noviteit is verder het draadloos opladen van de accu’s in de bus. Drie Bouwtotaal lezers gingen aan de slag met de draadloze krachtpatsers. De testers zijn het in ieder geval over één ding eens: de draadloze accumachines doen niet meer onder voor de machines op netstroom. Geen gezeul dus meer met kabelhaspels.

Tekst: ing. Frank de Groot

‘Mijn dagelijkse rit van circa 35 minuten van een bouwplaats in Zwartsluis, via de werkplaats in Koekange naar mijn woonplaats Rouveen en de volgende ochtend weer terug, is voldoende om de accu van mijn schroefboormachine volledig op te laden’, zegt voorman Johan Steenbergen van Bouwbedrijf Boverhof uit Zwolle en De Wijk. Johan maakt gebruik van de Bosch Wireless Charging holster, die hij in zijn bus heeft gemonteerd. Zijn collega’s hebben volgens hem al nieuwsgierig bij de bus staan kijken naar deze noviteit: ‘Ze vinden het een mooi systeem.’
Monteur Mark van Dijk van HANBANK Installatietechniek ging aan de slag met de krachtige 36 V accuboorhamer GBH 36 VF-LI Plus Professional. ‘Een hele prettige machine’, vindt Mark, die zelf multidisciplinair inzetbaar is binnen zijn bedrijf. Het installatiebedrijf levert een pakket aan diensten op het gebied van klimaatinstallaties, sanitaire installaties, loodgieterstechniek, elektrotechniek en service & onderhoud aanbiedt. Ook Ruben Wurms van Ruben’s Interieuren behoorde tot de testers. Zijn veelzijdige interieurbouwbedrijf ontwerpt en produceert interieur op maat en plaatst deze bij de klant. Hij kreeg de 18 V accuslagmoeraanzetter GDS 18 V-EC 250 Professional toegestuurd: ‘Een goede machine, zeer geschikt voor een specifieke doelgroep.’
 

Voorman Johan Steenbergen van Bouwbedrijf Boverhof had achterin zijn bus nog precies ruimte om de Bosch Wireless Charging holster te plaatsen en vervolgens te testen.

Test draadloos mobiel laden

Johan kreeg de Wireless Charging holster thuis gestuurd om deze uit te proberen in zijn bedrijfsbus. ‘Ik had achterin nog precies ruimte om de holster te plaatsen. Daar zit ook een 12-volt-aansluiting, dus dat gaat prima en de holster vraagt ook maar weinig ruimte.’ Johan gebruikt de lader om de accu van zijn GSR 18 V-LI Professional accuschroefboormachine op te laden. Dat kan doordat de speciale 18 volt Lithium-Ion-accu GBA18 V 2,0 Ah die geschikt is voor draadloos opladen, uitwisselbaar is met gewone accu’s van veel 18 V machines van Bosch, waaronder de GSR.
De rit naar huis en de volgende dag weer terug – in totaal 2 x circa 35 minuten – is voldoende om de accu volledig op te laden. ‘Maar bij intensief gebruik heb je overdag wel een tweede accu nodig. Daarvoor gebruik ik dan een traditionele accu die met een 220-volt-lader is opgeladen. Eigenlijk heb je dus het meeste voordeel van dit systeem als je overdag ook rijdt, zoals monteurs en onderhoudsmensen die van klus naar klus rijden. Je kunt de machine dan telkens weer in de lader in de bus plaatsen.’
Het in en uitnemen van de machine met accu gaat prima, volgens Johan. ‘En onderweg blijft de machine ook goed in de holster zitten, ook als je door scherpe bochten rijdt. Ik vind het een mooi systeem.’
 

Monteur Mark van Dijk van HANBANK Installatietechniek ging aan de slag met de krachtige 36 V accuboorhamer GBH 36 VF-LI Plus Professional.

Test 36 V accuboorhamer

‘Ik ben erg kritisch in mijn werk, dus het testen van gereedschap spreekt me wel aan’, zegt Mark van Dijk. ‘Ik heb er een airco mee opgehangen, een badkamer afgemonteerd en ik heb metselwerk weggehakt om een oude waterleiding op te halen. Dat gaat allemaal erg gemakkelijk met deze accuboorhamer, die tevens een beitelfunctie heeft.’
Voor het ophangen van de airco moesten er beugels aan het plafond worden bevestigd: in dit geval een betonnen kanaalplaatvloer. ‘Het boren in beton gaat heel soepel door de krachtige slag van deze machine. De demping werkt ook erg goed. Dat is vooral prettig als je boven je hoofd staat te boren. Eigenlijk voel je geen verschil meer met een machine op netstroom’, aldus Mark. 
Hij gebruikte de machine ook om een badkamer af te monteren: ‘Met de Electronic Precision Control kun je het maximale vermogen van de boorhamer beperken tot 70 procent bij een langzame start. Dat bleek erg handig bij het boren in tegels.’ Andersom kan de machine ook agressiever opereren bij sloopwerk: ‘Ik moest enkele metselstenen weghakken om een oude waterleiding vrij te krijgen. Dat verliep probleemloos.’
De machine wordt in een koffer met extra accu geleverd: ‘Die koffer is ideaal, want je kunt er ook nog klein gereedschap in opbergen en de koffers van Bosch zijn stapelbaar.’ Mark vervolgt: ‘De machine ligt prettig in de hand en de snelspanboorhouder werkt nog beter dan zijn voorgangers. Ook is het fijn dat de machine zowel rechts- als linksom kan draaien. Als de boor even vast zit, kun je hem er zo weer uitdraaien. Daarnaast ben ik erg tevreden over het lampje, dat je werk goed verlicht. Tot slot is het een verademing dat je geen snoer meer nodig hebt. Vooral op plaatsen waar geen stroom voorhanden is, of als de verdeeldoos bezet is.’ Is er tot slot dan echt geen beperking te noemen? Nou vooruit dan: ‘De machine is wat breder en logger geworden, door de grote accu’s. Maar in de praktijk merk je daar weinig van.’
 

Ruben Wurms van Ruben’s Interieuren testte de 18 V accuslagmoeraanzetter GDS 18 V-EC 250 Professional.

 

Test 18 V accuslagmoeraanzetter

Ruben Wurms is interieurbouwer. Meer het fijne werk dus. ‘De naam van de machine doet vermoeden dat je er alleen moeren mee te lijf kunt gaan, maar met een opzetstuk zijn er ook schroefbitjes in te plaatsen. Wat opvalt aan deze zeer compacte machine is de grote kracht. Normaal werken dit type machines op lucht of netstroom, maar de accumachines worden steeds krachtiger’, zegt Ruben. Hij heeft er onder meer stalen rekken mee opgehangen aan een betonnen wand. Dat verliep prima: ‘Dit is een no-nonsense machine. Weinig mogelijkheden tot verfijning, maar gewoon gaan. Voor kleine moertjes vind ik hem eigenlijk te krachtig, dan kun je net zo goed een rateltje pakken.’
Volgens Ruben blijkt de accuslagmoeraanzetter ook geschikt om de moeren op de machines in zijn productieruimte los te krijgen: ‘Maar feitelijk is dit een machine voor bijvoorbeeld  montagewerkzaamheden in de staal-, metaal- en machinebouw. Toch is het een groot voordeel dat je snoerloos kunt werken. De accu ontlaadt ook zeer langzaam, dus je kunt er zeer lang mee werken. Ik ga zelf ook steeds meer over naar snoerloos gereedschap. Wat ik echt prettig vind is de positie van de lamp die je werkt verlicht. Vaak is deze zo gepositioneerd dat wanneer je met je hand een schroef vasthoudt, je hand het licht tegenhoudt. Maar dit licht komt van onderen en schijnt daarbij altijd op je werk. Tot slot ligt de machine fijn in de hand, dus voor veel vakmensen is dit een prima machine.’

 

Technische informatie testmachines

‘Wireless Charging holster’ voor onderweg

Met de ‘Wireless Charging holster’, wordt nu ook mobiel draadloos opladen mogelijk gemaakt. De vakman die veel onderweg is hoeft er nu niet meer aan te denken dat de accu’s van zijn accuschroevendraaier telkens weer worden opgeladen. Het mobiele laadconcept wordt geïntegreerd in het voertuig, neemt weinig plaats in en laadt de accu tijdens elke rit op via de 12-volt-aansluiting. Als alternatief kan dit ook via een aanwezig 220-volt-boordstopcontact. De machine is eenvoudig uit de holster te nemen en is steeds klaar voor gebruik. Een tweede accu is dus niet meer nodig.
De ‘Wireless Charging holster’ is momenteel voorzien voor zeven 18 volt accuschroevendraaiers van Bosch, waaronder een schroefboormachine, een klopboorschroevendraaier, een draaislagmoeraanzetter en een slagschroevendraaier (GDR). Hij biedt telkens plaats aan de machine, inclusief 18 volt Lithium-Ion-accu GBA18 V 2,0 Ah MW-B Professional en het accu-oplaadapparaat GAL 1830 W Professional. De robuuste constructie van schokabsorberend materiaal biedt accuschroevendraaier en oplaadapparaat ook tijdens het rijden een goede houvast. 
 

Krachtige 36 V boorhamer

De krachtige 36 V accuboorhamer GBH 36 VF-LI Plus Professional heeft een wisselboorhouder en onderscheidt zich ten opzichte van zijn voorgangers door meer boor- en beitelvermogen, een langere levensduur, nieuwe comfort-functies, Vibration Control en langere acculooptijden. De testen van het Duitse keurings- en certificeringsinstituut SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH laten zien dat de boorsnelheid van deze accuboorhamer niet alleen betere resultaten laat zien, maar dat deze zelfs sneller is dan vergelijkbare machines op netstroom van de drie-kilo-klasse. Bij het maken van vergelijkende boorgaten met een doosboor van 68 millimeter in beton met klopfunctie is deze accuboorhamer per boorgat gemiddeld circa 35 procent sneller.
De boorhamer is uitgerust met Electronic Rotation Control (ERC) en Electronic Precision Control (EPC). Bij ERC herkent een geïntegreerde sensor een plotseling blokkeren tijdens het boren en wordt de motor direct uitgeschakeld om de pols van de gebruiker te ontzien. De EPC maakt nauwkeurig werken met gevoelige materialen gemakkelijker. 
 

18 V accuslagmoeraanzetter

De 18 V accuslagmoeraanzetter GDS 18 V-EC 250 Professional biedt de vakman door zijn borstelloze EC-motor een 30 procent langere acculooptijd en een tot wel 100 procent langere levensduur dan slagmoeraanzetters met conventionele motoren. Verder heeft de EC-motor geen borstel. Deze motor is volledig onderhoudsvrij en heeft een hoog rendement. Daarnaast maakt de EC-technologie een heel compacte en lichte constructie mogelijk.
De slagmoeraanzetter heeft een hoog draaimoment van 250 Newtonmeter bij rechts- en linksdraaien. Samen met een gewicht van slechts 1,9 kilogram biedt deze machine de beste verhouding tussen vermogen en gewicht in zijn klasse. Bij montagewerkzaamheden in de staal-, metaal- en machinebouw kan de vakman bijvoorbeeld verroeste betonschroeven met een maximale diameter van 16 millimeter met gemak losdraaien. Met één lading van de 5,0 Ah accu verwerkt de machine schroeven met een diameter van twaalf millimeter en een lengte van 35 millimeter. De machine onderscheidt zich bovendien door zijn zeer compacte bouwvorm en slanke handgreep.