Valkuil

Artikel delen

Recent op een verjaardagsfeestje gehoord: iemand had zijn appartement in Amsterdam nog maar een paar dagen te koop staan. De belangstellenden verdrongen zich bij de voordeur en in de woning werd druk tegen elkaar opgeboden. Natuurlijk, dezelfde taferelen treffen we zeer waarschijnlijk nog niet aan in, pak ‘m beet, Assen, Nijmegen of Goes. Maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat zich elders in ons land ook dergelijke taferelen voordoen bij gewilde woningen. Uitgezonderd wellicht dan de krimpregio’s. 
Verrassend is dit niet, want jarenlang hebben huiseigenaren, huurders en schoolverlaters hun woonwensen voor zich uit geschoven, onder druk van de crisis. De economie herstelt zich echter, de hypotheekrente blijft laag en het vertrouwen neemt toe. Een stuwmeer aan woonbehoeften moet geleegd worden. En daar komen dan nog de vluchtelingen met verblijfsvergunning bij, alsmede een toenemend aantal één- en tweepersoonshuishoudens zonder kinderen. Ook mantelzorgwoningen en studentenwoningen vragen de aandacht, evenals de bouwopgave in het door aardbevingen geteisterde Groningen.
De crisis heeft veel bouwers en toeleveranciers aan het denken gezet. Het resultaat is een voorzichtige omslag naar conceptdenken in de bouw. Daarnaast neemt de druk op de bouwkolom toe om energiezuinig en duurzaam te bouwen en renoveren. Ook ligt er een grote transformatie-opgave voor al die leegstaande kantoren en bedrijfsgebouwen. Gaan we daadwerkelijk massaal anders bouwen, of blijft het een paradepaardje van enkele koplopers? Blijven we bouwen voor de laagste prijs, of durven we extra geld te vragen voor kwaliteit? Gaan we nee zeggen tegen opdrachtgevers, wanneer de projectrisico’s te groot en de winstmarges te klein dreigen te worden? Of hollen we straks weer als hongerige wolven door het bos, blind voor efficiency en innovatiekracht. De tijd zal het leren…

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal