Veilig werken in zonne-energie

Artikel delen

Werken op hoogte en aan elektrotechnische installaties is risicovol. Het geven van instructie aan medewerkers is een wettelijke verplichting voor ieder bedrijf dat deze werkzaamheden uitvoert. U en uw werknemers, maar ook (ingehuurde) ZZP’ers moeten beschikken over voldoende kennis en kunde om veilig te kunnen werken. De komende maanden organiseren Holland Solar en Petersen Arbozorg & Veiligheid roadshows door heel Nederland. De training veilig werken in de zonne-energie-sector zal op verschillende locaties gegeven worden.
 

‘Vorig jaar hebben wij deelgenomen aan de training ‘Veilig werken op hoogte’. Geen nieuwe materie voor ons, maar wij vinden dat je veiligheid met regelmaat terug onder de aandacht moet brengen’, aldus een deelnemer namens KiesZon. ‘De workshops zijn daar erg geschikt voor. Een deel theorie met veel onderlinge gesprekken tussen ervaringsdeskundigen. ’s Middags zelf aan de slag met een rolsteiger, randbeveiliging en PBM: prima om daarbij weer een keer op de verbeterpunten geattendeerd te worden. Kortom, de workshops zorgen ervoor dat je weer helemaal scherp bent op veiligheid!’
 

Tien gouden regels veilig werken in zonne-energie-sector

1.    Bij werkzaamheden op een dak hoger dan 2,5 meter moet je veiligheidsmaatregelen nemen.
2.    Alleen werken op hoogte is niet toegestaan. Er moet een tweede persoon zijn. Dit om direct in te kunnen grijpen als je bijvoorbeeld valt en in een harnas hangt.
3.    Let altijd op verandering van weersomstandigheden. Zo mag je boven windkracht 7 geen werkzaamheden op hoogte uitvoeren.
4.    Is er langer dan 3 manuur werk op een hellend dak? Dan is alleen persoonlijke beveiliging niet voldoende. Gebruik dan collectieve beveiliging.
5.    Zorg er voor dat je voldoende voorgelicht bent over de gevaren en uitgerust bent met juiste materialen, neem ALTIJD de juiste veiligheidsmaatregelen.
6.    Een ladder is geen transportmiddel voor materialen. Zonnepanelen mag je niet in de hand over een ladder meenemen naar het dak. Gebruik de juiste arbeids- en hulpmiddelen.
7.    Veiligheid in de meterkast: laat deze werkzaamheden uitvoeren door een deskundige en zorg dat de elektrische installatie dan spanningsloos is.
8.    Gebruik je gezond verstand en zorg dat ook je collega veilig werkt.
9.    Bij het werken op hoogte moet je voorbereid zijn op een noodsituatie. Weet hoe je moet handelen wanneer er iets fout gaat.
10.    Gebrek aan tijd en geld zijn NOOIT een reden om onveilig te werken!
 

 

Data Roadshows

Nunspeet, 13 januari 2016 (woensdag)
Veldhoven, 27 januari 2016 (woensdag)
Middelharnis, 10 februari 2016 (woensdag)
Zaandam, 23 februari 2016 (dinsdag)
Doetinchem, 10 maart 2016 (donderdag)
Nuth, 22 maart 2016 (dinsdag)
 

Training voor installateurs

De training is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zonne-energie-sector als eigenaar, montageploeg, projectleider of verkoper van zonne-energie-installaties en zich bezig houdt met het werken op hoogte en het installeren van zonne-energiesystemen. Naast theoretische kennis wordt ook getraind met diverse veiligheidsmaterialen.

Tarieven en aanmelden

Voor deelname, inclusief lunch, is het tarief € 195,00 p.p. excl. btw (Leden van Holland Solar betalen € 135,00 p.p. excl. btw). Tarief voor in-company op aanvraag (vanaf 12 personen). Deelnemers ontvangen een certificaat en gratis het boekje ‘veilig werken op daken’.
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: hollandsolar@hollandsolar.nl onder vermelding van Roadshow 2015 | 2016 en de datum waarvoor u zich wilt aanmelden. Kijk op www.epetersen.nl/solar voor meer informatie of neem contact op via hollandsolar@hollandsolar.nl of info@epetersen.nl.