Waterleidingsprinkler wint Innovatieprijs Brandveiligheid 2015

Artikel delen

De Waterleidingsprinkler heeft genoeg aan de standaard waterleidingdruk en de volumestroom die doorgaans in woningen beschikbaar is. De installatie is bij de publieksstemming op het Nationaal Brandveiligheidsevenement 2015 gekozen tot winnaar van de Innovatieprijs Brandveiligheid 2015.

Deze eenvoudige, betaalbare Waterleidingsprinkler is direct op de  waterleiding aan te sluiten. Deze innovatie is ontwikkeld door BAM Techniek, in samenwerking met TU-Delft, Brandweer Nederland en leverancier VSH. 

Meer aandacht voor de maatschappelijke gevolgen van brand, minder brandbare bouwmaterialen en waar mogelijk sprinklers toepassen. Dat waren de belangrijkste conclusies uit een debat dat Frank de Groot, hoofdredacteur van BouwTotaal, begin 2015 organiseerde met enkele branddeskundigen bij het Instituut Fysieke Veiligheid te Arnhem. 

Sprinklers

Dr. ir. Ricardo Weewer (lector Brandweerkunde bij de Brandweeracademie en ruim 20 jaar brandweerervaring) tijdens het debat: ‘Mijn advies is: voorzie gebouwen van sprinklers. Bij een sprinkler blijft een lokale brand een lokale brand met een vrijwel verwaarloosbare thermische belasting op constructies.’

‘Zo hebben we recent berekend dat voor een parkeergarage in Amsterdam een sprinklerinstallatie de goedkoopste brandveiligheidsmaatregel was, als je de gevolgschade en de besparingen op bouwkundige maatregelen van een brand en de mogelijke besparingen op bouwkundige maatregelen meerekent.’

Lagere premies

Marcel Hanssen BSsc MSc, (director Risk Control & Engineering bij verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon) sprak de verwachting uit dat de aanwezigheid van een sprinklerinstallatie op termijn ook tot verlaging van de premies kan leiden. 

Regelgeving

Ir. Ruud van Herpen MSc FIFireE (lector Brandveiligheid in de Bouw bij Saxion Kenniscentrum Leefomgeving en Fellow Fire Safety Engineering aan de faculteit Bouwkunde van TU Eindhoven) merkte op: ‘Als je een kansberekening loslaat op een gebouw met of zonder sprinklers dan blijkt de probabilistische levensduur van een gebouw met sprinklers aanmerkelijk langer. Alleen dat zou al een reden kunnen zijn om sprinklers in de regelgeving op te nemen.’

Sprinklers in woningbouw

Als de voordelen van sprinklers zo evident zijn, waarom is dan iedere woning in Nederland nog niet uitgerust met sprinklers? 

Dat komt omdat sprinklers zijn ontwikkeld voor de industriële markt en voornamelijk worden toegepast in bijvoorbeeld opslag- en distributiecentra, kantoorgebouwen, productiehallen, openbare gebouwen, hotels, ziekenhuizen en zorgcentra. 

De huidige sprinklers zijn alleen werkzaam bij een hoge waterdruk en wateropbrengst en hiervoor worden altijd drukverhogende pompen toegepast. Woningen voorzien van kostbare pompinstallaties is niet rendabel en maakt het dus ook niet aantrekkelijk om sprinklers toe te passen. 

Waterleidingnetwerk

BAM Techniek heeft in samenwerking met TU-Delft, Brandweer Nederland en leverancier VSH een waterleidingsprinkler ontwikkeld die prijstechnisch interessant is, eenvoudig is te installeren maar bovenal een betrouwbare oplossing biedt. 

Iedere woning in Nederland is voorzien van een waterleidingnetwerk. Het water komt de woning binnen bij de watermeter en wordt vervolgens met behulp van leidingen verdeeld over de woning. De waterleidingsprinklers maken gebruik van hetzelfde leidingwerk en worden door de gehele woning in deze leidingen, aan het plafond, geïnstalleerd volgens een aantal spelregels.

Waterschade blijft beperkt

Bij een beginnende brand springt de glazen bulb kapot en wordt het water over de brandhaard verspreid. Alleen de waterleidingsprinklers die door de brand worden geactiveerd komen in actie, zodat waterschade zoveel mogelijk wordt beperkt. 

De selectieve inzetbaarheid maakt een waterleidingsprinkler tot een effectieve vorm van brandbeveiliging. De waterleidingsprinkler is ook toepasbaar in bijvoorbeeld hobbyruimten, schuurtjes en tijdelijke woonruimten, zoals caravans.

De Waterleidingsprinkler is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Bij bestaande bouw moet dan wel rekening worden gehouden met het feit dat de waterleidingen naar de sprinklers toe bij bijvoorbeeld betonnen vloeren niet altijd eenvoudig weg te werken zijn. 

Meer informatie vindt u op www.waterleidingsprinkler.nl

Verhuisbare watermistunit

Met de verhuisbare watermistunit krijgen mensen die verminderd zelfredzaam zijn volgens de ontwikkelaar Q-Fog Nora AB een goede overlevingskans bij brand. Zodra de brandmelder alarm geeft, wordt de watermistunit geactiveerd. 

Een kwartier lang blijft deze unit een zeer fijn vernevelde watermist in de kamer sproeien. ‘Hulpverleners krijgen zo 15 minuten tijd om te komen assisteren bij een veilige en succesvolle evacuatie’, aldus leverancier NATER Gas & Vloeistofsystemen b.v.

Demonstratie van de watermistunit. Hoofdredacteur ing. Frank de Groot voelde tijdens de demonstratie een verkoelende mist over zich heenkomen. Deze innovatie was één van de drie genomineerden voor de Innovatieprijs Brandveiligheid 2015, maar greep net naast de prijs.

Automatisch

Brandmelders en draagbare brandblussers kunnen levensreddend zijn bij woningbrand, maar vaak zijn ze voor verminderd zelfredzame mensen absoluut onvoldoende. Q-Fog Nora AB heeft voor deze kwetsbare groep mensen een geheel nieuw type automatische werkende, mobiele watermistunit ontwikkeld die snel en gemakkelijk in bestaande woonvoorzieningen is te installeren. 

Met behulp van elektronische detectie van rook en warmte kan de unit snel een brand detecteren. Vervolgens vernevelt de unit gedurende 15 minuten water, waardoor de brand effectief wordt beperkt en de verspreiding van hete giftige rook en vuur wordt geremd. 

Meer evacuatietijd

In moderne interieurs kan een brand binnen drie minuten dodelijk zijn. Met de Q1 kan de tijd beschikbaar voor het personeel en/of hulpverleners om de cliënten succesvol te evacueren tot wel 15 minuten worden verlengd. 

Het brandbeveiligingssysteem Q1 is gemakkelijk te installeren en te verhuizen. Het is speciaal ontwikkeld voor gebruik in appartementen of woningen met een verhoogde behoefte aan brandbeveiliging; zoals bij ouderen, dementerenden of gehandicapten in begeleid wonen- of thuissituaties. 

Werking

Warmte, zuurstof en brandstof vormen de zogenaamde branddriehoek en zijn alle drie nodig voor het starten en onderhouden van een brand. De watermist van de Q-Fog bestrijdt de brand vanuit alle drie de zijden van de branddriehoek door: 

  • absorptie van thermische straling;
  • koeling en bevochtiging van hete rookgassen en lucht;
  • koeling en bevochtiging van brandstof en brandbare stoffen in de omgeving van de brand;
  • verlaging van de zuurstofconcentratie in de omgeving van de brand. 

De watermist wordt gevormd in een speciale nozzle, waarin water onder hoge druk wordt verneveld tot zeer kleine zwevende waterdruppeltjes. Deze waterdruppels hebben door hun kleine formaat en relatief grote oppervlak een extreem goed koelend effect en vinden ook hun weg naar verborgen branden en schermen de bewoners af tegen de enorme hittestraling van rookgassen. 

Minimaal onderhoud

Per nozzle wordt een ruimte van maximaal 36 m2 beschermd. Het basismodel van Q1 is ook verkrijgbaar met meer nozzles die de andere ruimtes, zoals keuken of slaapkamer, eenzelfde bescherming bieden. De unit is in twee tot drie uur te plaatsen en vergt minimaal onderhoud, hetgeen resulteert in zeer lage installatie-en operationele kosten.

In het Deense vakblad Brandvæsen van februari 2015 beschrijft Stig Nordmark van de brandweer Kopenhagen hoe in deze stad de mobiele watermist units worden toegepast. De stand per maart 2015 is dat 270 units in Kopenhagen sinds juni 2012 in minimaal negen (!) gevallen levensreddend zijn geweest. 

Daarnaast is veel brand,- en water-(neven)schade voorkomen. Dankzij de toepassing van de methode met de verhuisbare watermistunits, is er zoveel minder brand,- water,- en nevenschade veroorzaakt dat hieruit dit project gefinancierd kon worden.

Meer informatie op www.nater.nl

Brandwerende manchet op rol

De brandwerende manchet op rol biedt volgens producent Hilti een gecertificeerde oplossing voor veel voorkomende praktijksituaties die in het verleden de nodige hoofdbrekens opleverden voor de gebouweigenaren. 

Denk hierbij aan situaties waarbij de manchet niet in zijn geheel om de leiding past, leidingen in een hoek of tegen de wand en situaties waarbij met een kniestuk een leiding vanuit de vloer gelijk een 87 graden bocht maakt.

De brandwerende manchet op rol van Hilti was één van de drie genomineerden voor de Innovatieprijs Brandveiligheid 2015.

Breed scala

De nieuwe brandwerende manchet op rol is een flexibele oplossing voor een breed scala aan kunststofbuizen van 50 tot 160 mm. Eén rol biedt voldoende materiaal voor twaalf manchetten voor een buisdiameter van 50 mm of zes manchetten voor een buisdiameter van 110 mm. 

Naast de brede goedkeuring heeft het manchet zeer goede geluidsisolerende eigenschappen. Dit systeem is geschikt voor gebruik bij gipswanden, gasbeton, metselwerk en beton en is goedgekeurd voor doorvoeren van PVC-, PP- en PE-buizen. 

Meer informatie op www.hilti.nl.