Zwaarste machines draadloos met LiHD-accutechniek

Artikel delen

Ook de zwaarste machines kunnen binnenkort met een accu worden geleverd. Zelfs met haakse slijpers Ø 230, afkortzagen en breekhamers kunt u straks snoerloos werken. De nieuwe 5,5 Ah LiHD accu-packs van Metabo maken dat mogelijk. 

Met de nieuwe Metabo ‘High Density’ accu’s is een maximaal 67% betere prestatie haalbaar dan bij de traditionele 5,2 Ah-accu’s. Bovendien kan de looptijd tot 87% worden verhoogd. BouwTotaal bezocht Metabo in Breukelen om de prestaties van de nieuwe accu’s zelf te aanschouwen en uiteraard ook om ze zelf te testen.

 

Dennis Mulder van Metabo demonstreert een haakse slijper met 18V 5,5 Ah LiHD-accu: de snoerloze bouwplaats komt eraan.

Tekst: ing. Frank de Groot

Zware machines worden tegenwoordig nog steeds met een netsnoer uitgerust, omdat accu’s niet voldoende vermogen leveren. Denk aan grote haakse slijpers, afkortzagen, breekhamers en ander zwaar gereedschap. 

‘Onze visie is echter een snoerloze bouwplaats’, zegt Bas van der Veer, algemeen directeur Metabo. ‘Met een netsnoer ben je gebonden aan de aanwezigheid van stroom en je loopt het risico de kabel te beschadigen. En als de stroom uitvalt, ligt het werk stil.’  

Productadviseur en trainer Dennis Mulder – jawel, bekend van de klusprogramma’s op tv – is ook aangeschoven: ‘Bovendien zijn alleen zwaardere kabelhaspels geschikt voor zware machines, in verband met de warmteontwikkeling. Door de toegenomen weerstand neemt ook de capaciteit van de machine af. 

Bij te dunne kabels neemt de warmteontwikkeling nog verder toe en de capaciteit neemt evenredig af. Dan moet je zelfs uitkijken dat je kabels op de rol niet wegsmelten. Tot slot zijn er ook branches waar je niet met gereedschap met snoer op een steiger mag werken, zoals in de chemie.’ 

Liever geen netsnoer

Kortom; die netsnoeren zijn we liever kwijt dan rijk op de bouwplaats. Vandaar dat Horst W. Garbrecht, CEO van Metabo, zich al tijdens een persconferentie in januari 2011 in de hoofdvestiging in het Duitse Nürtingen liet ontvallen dat de snoerloze grote slijpmachine met 230 mm schijf een kwestie van tijd zou zijn. 

‘We weten nog niet hoe de nieuwe accu eruit zal zien en hoe het zou moeten werken, maar we willen de eerste zijn om het te bouwen.’ Het antwoord is in mei 2015 geïntroduceerd: de nieuwe LiHD accutechnologie met hoogrendementscellen. 

‘De introductie van LiHD is technologisch gezien een even belangrijke mijlpaal als in het jaar 2005 de overgang van nikkel-cadmium op lithium-ion accu-packs’, zei Garbrecht recentelijk nog.

 

Enno Riemersma, brand manager Metabo: ‘En weet je wat nu het mooie is? Die nieuwe LiHD accu’s passen dus gewoon op alle bestaande machines en laders.’

Accutechnologie

Om een accu te ontwikkelen die ook geschikt is voor de zwaarste toepassingen is Metabo in gesprek gegaan met de ontwikkelaars van accucellen in Japan, Taiwan en China. Doel: een accu met voldoende vermogen voor de zwaarste toepassingen, voldoende capaciteit om langer te kunnen werken en een grote energiedichtheid, voor compacte en lichte machines. 

‘Uiteindelijk heeft Sanyo een nieuwe accu ontwikkeld’, onthult Enno Riemersma, brand manager bij Metabo. ‘Zo is onder andere de elektromechanische constructie van de accu-packs helemaal opnieuw ontworpen en zijn de stroomgeleiders versterkt. Ook is er sprake van meer actief celmateriaal.’

‘Metabo is aan de slag gegaan met de benodigde software om de accu optimaal te laten functioneren. In de accu bevindt zich dan ook een complete printplaat met zogenoemde gepatenteerde Ultra M technologie. Dat garandeert een perfect samenspel van machine, accu-pack en lader.’

‘De massieve, voor hoge stroom geschikte stroomrails, de vergrote contacten en de celverbinders uit een speciale koperlegering geleiden de stroom met wezenlijk minder verlies naar de machine dan bij traditionele Li-ion-systemen’, aldus Riemersma.

Minder energieverlies

Het geheim achter de capaciteitsverbetering is ook de forse afname van het warmteverlies. Zoals bekend worden traditionele accu’s warm tijdens gebruik. Warmteverlies betekent ook energieverlies, waardoor er dus minder energie overblijft voor de aansturing van de machine. 

Riemersma legt uit: ‘De accupack-temperatuur bij 30 A ontlading stijgt na 10 minuten bij een Li-Ion accu naar circa 90°C. Bij een LiHD accu stijgt de temperatuur naar 60°C. Een verschil dus van maar liefst 30°C. Bij een 80 A continue ontlading loopt het verschil zelfs op naar 60°C. Dat verschil wordt in extra energie omgezet. 

‘Samen met het feit dat de accu’s door de langere accu-looptijden minder vaker geladen hoeven te worden, neemt de levensduur van de accu’s flink toe. Een LiHD accu-pack gaat bij een vergelijkbare belasting ongeveer tweemaal zo lang mee als een traditioneel lithium-ion-accu-pack.’

Uitvoeringen

Dennis Mulder legt uit dat de nieuwe accu een doorontwikkeling is van de 5,2 Ah-accu die in 2013 werd geïntroduceerd. ‘Eenvoudig gezegd geeft de hoeveelheid ampère uur (Ah) de hoeveelheid stroom aan die een accu per uur kan leveren. Het vermogen wordt uitgedrukt in Volt: dat is de kracht van de machine. ‘Wij leveren de nieuwe 5,5 Ah LiHD-accu in 18 V en straks ook in 36 V.’

Hij vervolgt: ‘Het resultaat: met deze accu is een maximaal 67% betere prestatie haalbaar dan bij de traditionele 5,2 Ah-accu’s. Bovendien kan de looptijd tot 87% worden verhoogd. Ook is er een 6,2 Ah LiHD-accu leverbaar, maar dan zitten we voorlopig wel aan een maximum. Daarboven moet je meer accucellen toepassen, waardoor de accu groter en zwaarder wordt en dat wil je niet.’

Laadtijd

Neemt de laadtijd niet enorm toe met 5,5 en zelfs 6,2 Ah accu’s? Riemersma: ‘Nee, dankzij AIR COOLED-laadtechnologie duurt het compleet laden maar 5 minuten langer dan bij een traditionele 5,2 Ah Lithium accu. Dan ga je van 45 naar 50 minuten. Maar met twee accu’s is dat geen probleem en je kunt er nog langer mee werken ook.’

Riemersma vult aan: ‘En weet je wat nu het mooie is? Die nieuwe accu’s passen gewoon op alle bestaande machines en laders! Wel is het zo dat de accu op lichtere machines geen prestatieverbetering van 67% en 87% langere looptijd haalt, omdat de aantoonbare verschillen met een traditionele accu dan afnemen.’

‘Het grootste verschil treedt op bij de zware toepassingen, zoals bij slijpschijven en afkortzagen. Maar ook bij lichtere machines, zoals schroefboormachines, presteren de nieuwe accu’s beter dan de oude accu’s. Het is dan zelfs aan te raden te kiezen voor de zogenoemde flat-pack 3,1 Ah LiHD accu’s. Die zijn veel compacter en maken de machine lichter. Je hoeft dus niet ineens alle machines en laders te vervangen. Zowel de oude als nieuwe accu passen erop.’

 

Ook algemeen directeur Bas van der Veer zet de zaag erin: als door boter loopt het zaagblad door de houten balk. Dennis Mulder kijkt op de achtergrond toe.

Toepassing

Op een video in de testruimte in Breukelen is vervolgens te zien hoe een Metabo-medewerker op een podium in Nürtingen met een 230 mm slijpschijf en 36 V, 5,5 Ah LiHD-accu een stalen geleiderail te lijf gaat. Een vergelijkbare haakse slijper met netsnoer heeft een vermogen van 2.400 Watt. Moeiteloos wordt er een deel van een stalen geleiderail afgezaagd. 

Bas van der Veer: ‘Tal van andere, tot nu toe ondenkbare accu-machines zoals de snoerloze SDS-Max-hamers, grote cirkelzagen, tafelcirkelzagen of zelfs muursleuffrezen op accu-pack met geïntegreerde afzuiging, zullen in de toekomst dankzij LiHD gerealiseerd worden.’ 

‘Tegelijkertijd maakt de nieuwe technologie bestaande accu-machines zo krachtig dat gebruikers voor de eerste keer ook in de industriële productie-omgeving zonder verlies van vermogen duurzaam zonder snoer kunnen werken.’ 

Afkortzaag

Vervolgens gaat Dennis Mulder aan de slag met aan afkortzaag. Eerst een traditionele 5,2 Ah accu op de machine, waarna een houten balk redelijk vlot wordt doorgezaagd. Maar met de 5,5 Ah LiHD-accu lijkt de zaag ineens als door boter door de balk te vliegen. Dat willen we zelf dus ook wel eens proberen. 

Uw hoofdredacteur is daarbij zo enthousiast dat hij de eerste keer de zaag aan het eind van de balk laat vastlopen. ‘Je gaat er veel te snel doorheen’, is het nuchtere commentaar van Enno Riemersma. Geen wonder ook, want het zaagt zo makkelijk. 

De tweede keer dan maar wat rustiger, en inderdaad; de zaag vloeit probleemloos door het hout heen. Wanneer de traditionele accu wordt teruggeplaatst neemt de weerstand merkbaar toe en moet er meer kracht worden gezet.

Hierna zet Dennis Mulder een veiligheidsbril en gehoorbescherming op en trekt hij handschoenen aan. Hij valt een slijpschijf met accu een stalen profiel aan. Ook hier gaat de schijf weer probleemloos door het stalen profiel heen. Het blijft een vreemd gezicht: een haakse slijper met een accu. ‘Bijzonder is ook dat je hiermee roestvast staal kunt slijpen. Dat is voor ons een groeimarkt’, licht Mulder toe.

Paradepaardje

Metabo heeft de ontwikkeling van de nieuwe accu aangegrepen om de komende tijd nieuwe machines op de markt te brengen, die optimaal functioneren met de LiHD-accu’s. Mulder: ‘Paradepaardje is de nieuwe 18 V koolborstelloze compacte accu haakse slijper die in juli 2015 op de markt komt. In 2016 volgen de langnek schuurmachine, SDS-Max-boorhamer, mixer en grote haakse slijper. Er zijn geen grenzen meer.’

We zijn overtuigd. Maar we vragen ons wel af hoeveel duurder die nieuwe accu’s zijn. ‘Twee tientjes’, zegt Mulder direct. Nou, dat valt dan ook al vast weer mee. ‘En er wordt drie jaar garantie gegeven op de accu’s, ongeacht laadcycli en gebruiksduur’, zegt Riemersma. 

Hij besluit met de opmerking dat er bij Metabo sprake is van ‘pick+mix’: ‘Je koopt een machine zonder accu en lader. De nieuwe generatie accu’s en laders passen op al onze machines, dus zit je straks niet met een hoop accu’s en laders.

 

Nieuwe accutechnologie.

Links de nieuwe LiHD accu ren rechts de traditionele Li-Ion accu.

 

In 2016 op de markt: 230 mm haakse slijper met LiHD accutechnologie.