Achterhoek en Liemers willen sloopfonds

Artikel delen

De vijf afdelingen van brancheorganisatie Bouwend Nederland in Achterhoek en Liemers willen een sloopfonds om verouderde en leegstaande woningen te vervangen door duurzame nieuwe woningen. Dat meldt De Gelderlander. 
 

‘In zo’n fonds zouden ontwikkelaars, gemeenten en grondeigenaren geld moeten storten om sloop betaalbaar te maken’, zegt Leo te Bogt, voorzitter van de vijf regionale afdelingen van Bouwend Nederland. Het sloopfonds wordt geopperd in een advies van de vijf afdelingen van de brancheorganisatie aan de zeven Achterhoekse gemeenteraden (Montferland valt qua woonbeleid buiten de regio).
In het advies wordt de zorg uitgesproken dat de Achterhoek ‘niet op slot mag’. Daarmee wordt verwezen naar de woonvisie van de gemeenten waarin is opgenomen dat het aantal nieuwbouwwoningen in verband met bevolkingskrimp flink terug moet: vorig jaar is besloten tot 2025 nog ongeveer 3.000 woningen in de zeven gemeenten te bouwen. Daarvoor waren er nog 5.900 gepland en voor de krimp zelfs 14.000.

Behoefte

‘We zien dat de gemeenten te veel volgens een telraam denken’, zegt Te Bogt. ‘Het is of zij niet kijken waar er behoefte is aan woningen. Als er in een dorp behoefte is aan nieuwbouw kan zo’n plan nu in de ijskast belanden, omdat de gemeente dan boven het aantal te bouwen woningen uitkomt. In dat geval moet worden geschoven: dus een ander bouwplan vervalt ten faveure van het bouwplan in dat dorp. We vinden zelfs dat gemeenten onderling zouden moeten kunnen schuiven met aantallen te bouwen woningen.’

Bron: De Gelderlander, 23 februari 2016.