Lege Zeepkist

Artikel delen

De zeepkist bleef de hele avond leeg. Maar Grandcafé Hendrixen in dé horecastraat van de Achterhoek – de Grutstraat in Doetinchem – puilde uit met Achterhoekse bouwers. Onze gewaardeerde collega Cobouw organiseerde het vijfde Cobouw Café. Centraal thema: hoe gaat een krimpregio om met het nieuwe toekomstperspectief? Als geboren Doetinchemmer toog ik met de fiets naar de binnenstad, want ja; daar wil je toch bij zijn.

Ing. Frank de Groot, Hoofdredacteur BouwTotaal

Kansen blijken er genoeg te zijn. De Achterhoekse maakindustrie biedt prima mogelijkheden om te innoveren. Ook in de bouw. Duurzaam bouwen vindt eveneens een goede voedingsbodem in deze groene regio aan de Duitse grens. ‘Maar qua innovatiekracht staat de bouw bij een schaal van 1 tot 10, op -5’, aldus Jan Willem van de Groep, bedenker en initiator van de Stroomversnelling. En Folker Potze van ROC Graafschap College liet los dat er over twintig jaar geen metselaars meer zijn. Er wordt straks immers industrieel gebouwd. Leo te Bogt, voorzitter van de vijf regionale afdelingen van Bouwend Nederland, vindt ook dat het onderwijs moet veranderen: We willen vernieuwing, maar iedere leerling die van school komt heeft hetzelfde geleerd wat wij al jaren doen.’

We zullen denk ik moeten leren conceptdenken. Het onderwijs moet allround vakmensen opleiden die in concepten denken en niet in timmeren, metselen of stucadoren. En de zeepkist? Die bleef zoals gezegd de hele avond leeg. Achterhoekse bouwers staan niet graag volop in de schijnwerpers. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ze stonden liever in de veilige schaduw van de lange bar. En de volgende dag gewoon de mouwen weer opstropen: d’ran, zoals ze bij De Graafschap zeggen. Innovatie is belangrijk, maar met hard werken kom je ook een eind.

Met vriendelijke groeten,

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal