Stalen raamprofielen met uitstraling authentieke kozijnen

Artikel delen

De Onderzeebootloods op het RDM-terrein in Rotterdam is onlangs getransformeerd. Vanaf deze zomer neemt offshore bedrijf Ampelmann een deel in gebruik als kantoor. Een ander gedeelte is af te huren voor evenementen, zoals dansvoorstellingen of kunstexposities. Om het authentieke beeld te handhaven, is voor de vervanging van de stalen kozijnen gekozen voor het Janisol Arte profielsysteem van ODS Dak- en Geveltechniek. Deze stalen raamprofielen benaderen qua uitstraling het oorspronkelijke kozijn dankzij de zeer smalle aanzichtbreedte van 40 millimeter. Daarbij hebben de beglaasde kozijnen een hoge isolatiewaarde.
 

De Onderzeebootloods is halverwege de jaren ’20 gebouwd: sindsdien zijn er verschillende aanpassingen doorgevoerd. Volgens opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam is de kans groot dat de loods in de loop van 2016 een monumentale status krijgt. Daarom is tijdens de renovatie al rekening gehouden met de eisen van Commissie Welstand en Monumenten. ‘De wens was om de loods zoveel mogelijk te laten zoals die oorspronkelijk was, dus in de meest ruwe vorm’,  zegt Cleo Hupkes – Lenger, projectmanager bij Havenbedrijf Rotterdam. ‘Dit geldt ook voor de gevels met stalen stoeltjesprofielen.’
Een aantal gebouwen op het RDM-terrein, zoals de Innovation Dock en ICDuBo, zijn al voorzien van het Janisol Arte profielsysteem. ‘De wens was een profielsysteem dat in esthetisch opzicht volledig gelijkwaardig is aan het oorspronkelijke systeem’, aldus Rob Neeleman, adviseur bij ODS Dak- en Geveltechniek. ‘Daarom hebben we Janisol Arte profielen geadviseerd voor de Zuid- en Westgevel van de Onderzeebootloods. De ruiten zijn vastgezet met Renoseal van Bloem Sealants: een onderhoudsarme stoppasta in de kleur tomatenrood (RAL 3013). Dit lijkt sterk op de stopverf die destijds is gebruikt, met als extra voordeel dat het niet krimpt of scheurt.’
 

De loods heeft nu raamstroken van maximaal 14 meter hoog, in verband met de daglichttoetreding. ‘We hebben stabiliteitsberekeningen uitgevoerd, waaruit blijkt dat de stalen profielen inderdaad sterk genoeg zijn voor deze situatie’, aldus Neeleman. ‘Dat is ook niet zo vreemd. Staal is nu eenmaal een zeer solide materiaal: de elasticiteitsmodulus van staal is dan ook drie maal hoger dan die van aluminium.’
Om een aangenaam binnenklimaat te realiseren, is gekozen voor isolatieglas met U-waarde 1,1 W/(m2.K). In combinatie met het kozijn is de U-waarde 1,5 W/(m²K) voor een kozijn met een valraam er in. En 1,4 W/(m²K) voor een vast raam.  

ODS Dak- en Geveltechniek, www.ods-geveltechniek.nl