22 maart : Bijeenkomst Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN)

Artikel delen

Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en Aedes bereiden met het platform ‘Zeer Energiezuinige Nieuwbouw’ (ZEN) de sector voor op de wettelijke verplichting tot bijna energie neutrale bouw in januari 2021. Daarnaast stimuleert het Platform een kanteling in de woningmarkt, waardoor energie niet langer een kostenpost is, maar een unique buying point voor de consument.
 

Deelnemers aan het platform ZEN bouwen nu al woningen die voldoen aan de energieprestatie-eisen van januari 2021. In de platformbijeenkomsten wisselen we de nieuwste inzichten uit. De bijeenkomst staat open voor alle leden van Bouwend Nederland.
De Platformbijeenkomst gaat dieper in op de Bijna Energie Neutrale Eisen (BENG), marketing en gedragspsychologie. De techniek komt aan bod in een sessie over zonnecellen en Active Houses.

Plenaire inleidingen:

  • Harm Valk (Nieman RI) over de voortgang en uitkomsten van de themagroepen BENG-eisen en Gestapelde Bouw. Wat zijn de eerste leerpunten? En wat zijn knelpunten bij hoogbouw?
  • Edward van Dongen (ERA Contour) over de marketingaanpak van ERA Contour.

 

Kleinere interactieve deelsessies:

  • Werksessie Monitoring: TKI TRECO speelt in op de behoefte om energieprestatiegaranties af te geven. Zij ontwikkelen een voorspellend rekenmodel, monitoringsysteem en feedbackvoorzieningen om optimaal in te spelen op omstandigheden, bewonerskenmerken en gedrag. Spreker Eric Willems (Huygen Adviseurs) deelt de monitoringresultaten van een bewoonde NOM-woning, gevolgd door een open discussie.
  • Werksessie Marketingpsychologie: Het gedrag van de mens komt vooral op basis van emoties tot stand. De functie van onze denkhersenen is vooral om keuzes die we vanuit emotie gemaakt hebben, goed te praten. Hoe gebruik je dit gegeven om ZEN woningen te promoten? Niels Götz(5plus1 marketingpsychologie en strategie) helpt u aan inzichten en concrete voorbeelden. Voorzitter: Claudia Bouwens (Lente-akkoord).
  • Kennissessie Zonnecellen: De recente ontwikkelingen van bouwkundig geïntegreerde zonnecellen (BIPV) in daken en gevels, door Linda van den Hurk (Berenschot). Zij schreef het rapport Roadmap BIPV. Ook zijn er PV-leveranciers aanwezig om vragen te beantwoorden. Voorzitter: Helen Visser (Bouwend Nederland).
  • Kennissessie Active House: Bas Hasselaar (SBRCURnet) licht de beginselen van Active House toe en gaat in op praktische uitgangspunten bij het ontwerpen van een Active House, om een comfortabel, energiezuinig duurzaam eindresultaat te bereiken. Voorzitter: Leendert Meijers (NVB).
  • Kennissessie Marketing: Jan Fokkema (NEPROM) interviewt wooncoach en verkoopmanager Evert-Jan van de Haar (VolkerWessels). Waarom kopen mensen energienotanul woningen? Hoe steekt VolkerWessels hun marketing in? Wat doen zij anders dan u? U kunt zelf vragen stellen.

De bijeenkomst vindt plaats op 22 maart 2016. Locatie: Buitenplaats Amerongen, Drostestraat 12  Amerongen (0343-455690). De lunch staat klaar vanaf 12.30 uur. Het programma duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

Voor wie en hoe aanmelden?

Alle leden van Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB, ook als u zich (nog) niet heeft aangemeld voor het ZEN-platform. Deelname is kosteloos. U ontvangt na aanmelding een bevestiging en een week voor aanvang een programma, deelnemerslijst en routebeschrijving. U kunt het programma bekijken en u aanmelden via de link: www.lente-akkoord.nl/zen-platformbijeenkomst-22-maart-2/

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord: cb@lente-akkoord.nl. De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van het Lente-akkoord.