fbpx

5 keer bouwen met de 3D-printer

Artikel delen

Bijna elke week verschijnt een nóg snellere, nauwkeurigere of goedkopere 3d-printer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te printen: protheses, smartphones of vliegtuigonderdelen. Ook in de bouw neemt het gebruik van het apparaat toe. Hier vijf dingen die nu al geprint kunnen worden. 

Tekst: Martjan Kuit 

Woningen

Tien huizen printen in 24 uur? In China draaien ze er hun hand niet voor om. Oké, het zijn misschien wat eenvoudige gebouwtjes en lang niet alle onderdelen komen uit de printer, maar het is een begin. Ook in eigen land wordt druk geëxperimenteerd. Op dit moment is een 3D-printer het allereerste grachtenpand ooit aan het printen in Amsterdam. Het grachtenpand, een ontwerp van DUS architecten in partnership met Heijmans, is ook een tentoonstelling over het eerste 3D-geprinte gebouw van de wereld. Het pand wordt gemaakt door een 3D-printer die de 'Kamermaker'. 

 

Gevels

Daar zijn DUS architecten weer. Zij bedachten onlangs een gevel voor het Europagebouw in Amsterdam. De gevel is gemaakt van grootschalige 3D-prints van bioplastic. Ook andere partijen zijn druk bezig met het printen van gevelelementen. Bruil printte vorig jaar bijvoorbeeld "architectonische betonelementen". Ook Intal en Lab3D lieten al eens een gevel – of delen daarvan – uit de printer rollen. 
 

Gereedschap

Hamer nodig? Printen maar. Een moersleutel? Geen probleem. Wie een paar minuten op YouTube kijkt komt erachter dat bijna alle gereedschappen die je kunt bedenken al eens geprint zijn. Niet gek ook. Ruimtevaartmaatschappij NASA kan al jaren gereedschap printen. Dankzij de 3D-printer hoeven de astronauten niet maanden of jaren te wachten tot bevoorradingsvaartuigen die komen brengen. 

Bruggen

Amsterdam krijgt een brug die uit de printer komt. Het bouwwerken, "’s werelds eerste geprinte brug van metaal", wordt gemaakt door MX3D. Ook in Polen wordt nagedacht over het printen van bruggen. En in China? Daar bouwen ze bruggen met dit monster. Geen printer, wel indrukwekkend. 

Wegen 

Is het een printer? Misschien wel niet. Maar die bestratingsmachines van tegenwoordig doen wel erg aan printers denken. Ze worden niet voor niets 'road printer' genoemd.