5 tips voor werken via Werkspot

Artikel delen

Je bent net actief op Werkspot of een andere kluswebsite. De inschrijving is afgerond en de eerste betaling gedaan. Hoe kom je nu aan klanten? Hier 5 tips voor vakmannen die met behulp van kluswebsites hun geld willen verdienen.

Tekst: Martjan Kuit

Verplaats je in de consument

Om de kans op opdrachten zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om je te verplaatsen in de consument. Wat zou hij of zij willen weten bij het maken van de beslissing over de in te huren vakman? Het is goed om zo volledig mogelijk te zijn en de beschrijvende tekst op een profiel en in reacties te ondersteunen met beeldmateriaal.

Communicatie is key 

De consument ontvangt verschillende reacties van vakmannen en baseert hier een groot deel van zijn beslissing op. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede kop en staart in een reactie. Een nette mail geeft een totaal ander beeld dan een enkele zin waarin iemand aangeeft de klus te willen doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bedanken van consument voor de aanvraag, het doen van eventuele aannames om tot een prijsvoorstel te komen en een vriendelijke afsluiting. 

Laat je vakmanschap zien

Zowel in je online profiel als in je reacties is het goed mogelijk om je vakmanschap te laten zien. Verwijzingen en beeldmateriaal van eerder werk werken altijd goed. Daarnaast geeft het een goed beeld bij de consument wanneer je in je reactie op de klus vast wat aanvullende vragen stelt, zodat blijkt dat je weet waar je het over hebt. 

Vraag om specifieke reviews bij de consument

Reviews zijn ook een belangrijk criterium in de keuze voor een vakman. Het is daarom goed om consumenten te vragen of ze een online review achter willen laten op je profiel. Het kan nog meer helpen om hen ook te vragen om daarin in te gaan op een specifiek punt. Bijvoorbeeld om aan te stippen dat je ook uitgebreid advies hebt gegeven voor de klus van start ging en dat je meedacht in verschillende oplossingen. Dit geeft meerwaarde en kan een belangrijke reden zijn om voor een bepaalde vakman te kiezen. 

Vakman, blijf bij je leest

De laatste tip is zeker niet de minst belangrijke. Het komt wel eens voor dat er een offerte uitstaat voor een aanbouw, maar dat er vervolgens ook besloten wordt om een vloerverwarming aan te leggen in de aanbouw. Je kunt er dan voor kiezen om dit ook uit te voeren, ondanks dat je er weinig of geen ervaring mee hebt. Dat is erg servicegericht, maar wel gevaarlijk. Stel dat de aanbouw erg goed gelukt is, maar dat de vloerverwarming niet naar behoren werkt. Dan loop je het risico om een slechte beoordeling te ontvangen en gaat je gemiddelde cijfer naar beneden. 

Deze tips in opgesteld in samenwerking met Werkspot. Ook een tip? Laat het weten via Twitter, Facebook of LinkedIn.

Lees ook: Zo doe je dat: Werk binnenhalen via Werkspot.