Eerste vakbekwaamheidscertificaten steigerbouw

Artikel delen

In het kader van de nieuwe scholingsstructuur steigerbouw wordt momenteel op alle mogelijke fronten hard gewerkt aan het aantoonbaar maken van de vakbekwaamheid van steigermonteurs. Eén van de resultaten hiervan werd op 21 januari 2016 gevierd met de uitreiking van de eerste vakbekwaamheidscertificaten steigerbouw. Uit handen van Alfons Buijs, technisch directeur van SSVV (Stichting Samenwerking Voor Veiligheid), ontvingen vier medewerkers van VSB-lid Roscaff BV hun certificaat.
 

Tijdens een bijeenkomst bij STE werden zowel de eerste vakbekwaamheidscertificaten steigerbouw uitgereikt als de eerste vakbekwaamheidscertificaten Inspectie Persoonlijke Valbeschermingsmiddelen.

De uitreiking vond plaats bij Scaffolding Training Europe (STE), één van de door VSB erkende opleiders voor de nieuwe scholingsstructuur steigerbouw. De scholingsstructuur is geïntroduceerd in 2014 en is vanaf 1 januari 2017 voor iedereen van kracht. Na die datum moet iedereen die steigers monteert, beschikken over een door de overheid en branche erkend diploma op MBO-niveau dan wel een persoonscertificaat volgens ISO 17024 hebben. De nieuwe scholingsstructuur voor de steigerbouw richt zich daarmee op het aantoonbaar maken van de vakbekwaamheid van steigermonteurs. Deze kan aantoonbaar worden gemaakt door:
•    Het volgen van opleidingen (MBO) en relevante praktijkervaring.
•    Het volgen van trainingen/cursussen en relevante praktijkervaring.
•    Jarenlange werkervaring door het werken in de praktijk.

Voor de nieuwe scholingsstructuur werden speciale routekaarten ontwikkeld met informatie over onder meer opleidingen, EVC en certificering. De routekaarten kunnen worden gedownload via de website van de VSB (www.vsb-online.nl).

Inspectie Persoonlijke Valbeschermingsmiddelen
Tegelijk met de uitreiking van de eerste vakbekwaamheidscertificaten steigerbouw werden ook de eerste vakbekwaamheidscertificaten Inspectie Persoonlijke Valbeschermingsmiddelen uitgereikt door Alfons Buijs. In deze 3-daagse cursus van STE worden theorie en praktijk van het inspecteren behandeld. Met het behalen van het vakbekwaamheidscertificaat (conform ISO 17024) en de registratie in het internationale register certcheck.nl is de deelnemer bevoegd om inspecties uit te voeren. In totaal behaalden 15 cursusdeelnemers een certificaat: J.R.M. Rocks en L. Blaauw, Veiligheidsregio Drenthe District Zuidoost; P. van  Bommel, Fujifilm Manufacturing Europe bv; M. Scholte, Skysafe Holland b.v.; A. de Bruin, Hijsmiddelen.nl  b.v.; I. van Summeren, IvS; M. Stoffels en P. van de Ven, Dirks Klimmaterialen b.v.; E. Hijmering, Hijtec; A. Klomp, Tool Care Nederland b.v.; E. Smeenk, Edwin Smeenk; M. Simons, Rescue 3 Benelux; F. Einmahl, Branchevereniging Avag ISFAS; M. Vorsteveld, Skysafe Holland b.v. en A. Engelen, Tool Care Nederland b.v..