Hoogste punt protonenkliniek

Artikel delen

Vanaf medio 2017 worden er in de nieuwe protonenkliniek in Delft 600 kankerpatiënten per jaar behandeld. Op sommige plekken zijn de betonnen wanden en vloeren van de kliniek vier meter dik. In totaal storten de bouwers 12.500 m³ beton. Eind januari bereikte de bouwcombinatie het hoogste punt van het drie verdiepingen en 12 meter hoge behandelcentrum voor protonentherapie, genaamd Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC).
 

In de bestralingsbunkers van HollandPTC wordt uiteindelijk de medische behandelingsapparatuur geplaatst. De bunkers zijn in het werk gestort met een speciale soort beton: het grind is vervangen door kalksteen, waardoor de uithardingstemperatuur van het beton lager blijft. Het patiëntgedeelte van de kliniek is grotendeels opgebouwd uit prefab betonnen elementen.
De kliniek wordt gebouwd door de drie TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros. Opdrachtgever is een consortium van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum (EMC). Het ontwerp is van de Jong Gortemaker Algra.

BIM

Het gehele project is integraal uitgewerkt in BIM: de protonenkliniek bestond al in digitale vorm ver voordat de grondwerkzaamheden op de bouwplaats aanvingen. Er worden hoge eisen gesteld aan de bouw. Er zijn voortdurend maatvoerders aanwezig die het storten van het beton controleren en ook de maatvoering van de werktuigbouwkundige installaties opnemen.
Bij de verwerking van de instortvoorzieningen wordt er gewerkt met een zeer kleine tolerantie. De 3,6 kilometer aan leidingen die door de betonnen wanden lopen, zijn geprefabriceerd in de prefabricage-fabriek van Wolter & Dros in Amersfoort en zijn op de bouwplaats met behulp van BIM in frames aangebracht. Deze frames zijn in de bekisting geplaatst, waarna het beton er gefaseerd en gecontroleerd overheen gestort werd. Van de 3,6 kilometer aan leidingen die door het complex lopen, is 600 meter uitgevoerd in roestvrijstaal leidingwerk ten behoeve van klimaatbeheersing en de doorvoer van technische en medische gassen, zoals perslucht en zuurstof.

Meer informatie over de kliniek en de behandeling is te vinden op http://www.hollandptc.nl.