Micro constructies durven meer

Artikel delen

Met de opkomst van tuinkantoortjes, tiny houses, mantelzorgwoningen en guesthouses krijgt de bouwwereld nieuw elan. Getalenteerde vrije denkers, jong afgestudeerden en entrepreneurs werken niet langer bij een groot bedrijf of bureau, maar pakken zelf de handschoen op. Ze regeren de ontwerpprijsvragen en spelen het klaar om genoeg durfkapitaal te verzamelen en pilots te realiseren.
 

Sinds m’n afstuderen in 1987 zoek ik naar echte innovatie in de bouw. Destijds publiceerde ik als jonge ingenieur een bevlogen artikel over de innovatiemogelijkheden in de bouw. Vervolgens ging ik werken bij grote bedrijven… en heb me vaak verbaasd. Drie jaar geleden heb ik overwogen het innovatie artikel opnieuw te plaatsen, ongewijzigd, omdat het niets aan actualiteit had verloren. Maar daar kijk ik inmiddels anders tegen aan. De jonge generatie bouwers en ontwerpers wil het kennelijk anders en laat zien dat het ook anders kan. Als je echt anders wilt bouwen, zoek je gelijk de grootste intellectuele uitdaging: het kleinst denkbare gebouwtje. Bijkomend voordeel: je houdt de bouwkosten lekker overzichtelijk.
 

Hermit Houses wilde een heel nieuw bouwsysteem uitproberen en samenwerken met online ontwerpende gebruikers. Inmiddels kan je door het hele land voorbeelden bekijken van de harmonicavormige constructie, die je vanaf je eigen laptop ontwerpt en zelfs eenvoudig zelf kan zagen op basis van de werktekeningen die je krijgt. Je kan het zaagwerk en de montage natuurlijk ook overlaten aan Hermit Houses, dan heb je nog steeds je unieke zelf ontworpen harmonica-huis.

Hubbel wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie met een volledig modulair bouwsysteem. Eenvoudige vervanging van de binnen- en buitenplating en hergebruik van de constructiedelen zorgen ervoor, dat je snel kan veranderen, uitbreiden en verkassen zonder waardeverlies. Aan de zuid-as is al een Hubbel gesignaleerd op een dak.
 

Wiki House wil het bouwen terug geven aan de gebruikers. ‘De basisopleiding lego hebben we immers allemaal gevolgd’. Uit vlak plaatmateriaal zaag je slimme constructiedelen. Je hebt alleen een houten hamer nodig om de constructie op te bouwen. Geen nagels, geen schroeven, geen lijm. En wil je iets veranderen dan tik je de verbindingen ook eenvoudig weer los.
 

WikkelHouse wilde prefab modules maken van karton en heeft hiervoor een mal gebouwd. Het idee is tien jaar oud en de markt lijkt er nu rijp voor. Door het karton te wikkelen en te voorzien van lijm ontstaat een keiharde en goed isolerende constructie, die je simpel aan de binnen- en buitenkant kan afwerken. Wil je gaan bouwen?, dan zet je de mal op je bouwplaats en ….. draaien maar.

Of alle voorbeelden eenvoudig zijn op te schalen weet ik niet. Innovatief zijn ze in ieder geval wel.  Kleine, aanpasbare gebouwtjes, met veel ruimte voor de gebruiker, daarvoor is wel plek en interesse in Nederland. We zijn pas net begonnen.

ir. Marcel E. van Mierlo

 

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

In januari 2013 is ir. Marcel E. van Mierlo gestart met kennisplatform LEVEN IN TUINEN, een podium voor uitwisseling van kennis over ‘innovatieve en duurzame gebouwtjes in de achtertuin’. Op www.facebook.com/levenintuinen  kan iedereen nieuwe voorbeelden posten en vragen behandelen, die te maken hebben met het leven in de achtertuin. In een twee-wekelijkse interactieve blog op www.levenintuinen.nl behandelt Marcel een specifiek thema, bijvoorbeeld: de kleinst mogelijke footprint (vanaf 1 m2), het tweede leven van zeecontainers, leef je eigen sprookje in een Hobbit Huis, mantelzorg in je achtertuin,  biologische huisjes en plug and play. En natuurlijk thema’s op verzoek van de platformdeelnemers.
In BouwTotaal laat Marcel van Mierlo in iedere uitgave een slimme oplossing van ruimtegebruik zien. De getoonde voorbeelden zijn namelijk niet gebonden aan de achtertuin, maar kunnen overal worden toegepast waar slim ruimtegebruik is gewenst.
 
20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak
‘Slim ruimtegebruik, ruimte-innovatie op de vierkante mm’, bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Samensteller Marcel van Mierlo bracht verrassende voorbeelden van muziekstudiootjes, schrijvershuisjes, kunstateliers, praktijkruimtes, studentenhuisvesting en mantelzorgunits samen in tekst en beeld. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-hetzelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving.
 
Informatie over het boek  http://www.gwwtotaal.nl/slimruimtegebruik