Zo doe je dat: Bouwen in 2026

Artikel delen

Hoe bouwen we over tien of twintig jaar? Veel sectoren kregen de afgelopen jaren te maken met ‘game changers’ die dankzij nieuwe technologieën de strijd aan gaan met de gevestigde orde. In de bouw bleef veel bij het oude. Nog wel, want als je de experts mag geloven, komen deze technologieën eraan. 

Tekst: Martjan Kuit

Robotica

Robots komen nu nog nauwelijks voor in de bouw. Gek eigenlijk, want veel werkzaamheden zijn erg geschikt om door robots overgenomen te worden. Dat geldt vooral voor de bouw van geprefabriceerde nieuwbouwwoningen. In de fabriek is het nu eenmaal eenvoudiger om (industriële) robots in te zetten dan buiten op de bouwplaats bij wisselende omstandigheden. Ook op de bouwplaats rukken robots op. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze bestratingsmachine. En het Studio RAP (Robotics Architecture Production) leverde onlangs het 'eerste door robots gebouwde' gebouw in Nederland op. 
 

3D Printing

Bij de Hema kun je nu al zelf ontworpen sieraden laten printen. Hoe lang zou het nog duren voordat er ook hele gebouwen geprint worden. Niet lang. In China zijn al een paar huizen uit de printer komen rollen. Oké, die woningen voldoen nog niet aan het Bouwbesluit, maar het is een begin. In Amsterdam-Noord verrijst ondertussen het eerste 3D-grachtenpand ter wereld. Ook geprint. Vooral als er maatwerk geleverd moet worden heeft printen zo zijn voordelen, analyseerden onderzoekers van het ING Economisch Bureau eerder dit jaar. Vooral voor niet-standaard nieuwbouw zien de onderzoekers kansen. Al kan een printer ook bij een renovatieproject van pas komen. "Een defect onderdeel dat vervangen moet worden kan ter plekke (in de keet of in de bouwbus) geprint worden." 

 

Zelfherstellende materialen

Een kapot telefoonscherm dat vanzelf weer heel wordt, een snelweg zonder scheuren en vliegtuigmotoren die jaren langer meegaan. Allemaal beloften uit de wereld van zelfherstellende materialen. Maar komen deze futuristische producten ooit op de markt? Ja. Een aantal zelfhelende materialen is dichterbij dan je denkt. Zelfherstellend beton bijvoorbeeld. Of verf die krastjes zelf weer repareert.  

Drones

Vooral bij inspecties van hoge bouwwerken, zonnepanelen, zendmasten, pijpleidingen of hoogspanningsleidingen kunnen drones van toegevoegde
waarde zijn. Ook bij landmeting en het monitoren van de voortgang van het bouwproces op een bouwplaats kunnen drones ingezet worden. En misschien, heel misschien, ook als metselaars…

 

Big Data

Bouwbedrijven met meerdere projecten beschikken over veel data die zij ordenen en analyseren. Dat gaat steeds beter naarmate de computers beter worden. Neem het Bouw informatie model (BIM), dat papieren tekeningen vervangt. Fouten in het ontwerp, constructie, bouwlogistiek, afwerking, planning en werkvolgorde zijn snel op te sporen en de gevolgen van wijzingen zijn direct duidelijk voor alle partijen. Een ander voorbeeld? The Internet of Things. De verwachting is dat richting 2025 gebouwen en installaties door het Internet of Things (IoT) op grote schaalmet elkaar verbinden. Naast nieuwe functionaliteiten voor gebruikers levert deze data een schat aan informatie voor efficiënter onderhoud van gebouwen. Hierdoor wordt predictief onderhoud (condition monitoring) mogelijk waardoor de planning en het gebruik geoptimaliseerd wordt.