Active House bouwen met beperkt budget

Artikel delen

Zelf een Active House realiseren. Dat is de wens van SBRCURnet projectmanager Bas Hasselaar. Hij heeft inmiddels een beeld van de prestaties die hij wil realiseren met zijn huis. Daardoor kan hij vrij goed beoordelen of een ontwerp wel of niet aan zijn wensen voldoet. Maar hij is sterk gebonden aan een budget. De komende maand gaat hij kiezen tussen twee aannemers. Wat zijn daarbij zijn afwegingen?

Tekst: Bas Hasselaar, projectmanager Active House SBRCURnet
 

Poorters van Montfoort. Partners: VELUX Nederland en BouwhulpGroep. Fotograaf: Torben Eskerod.

Keuzestress. Volgens Wikipedia een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand wordt overspoeld met informatie. Al deze informatie moet overwogen worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Tevens de toestand waarin ik mij nu bevind.
In een aantal blogs schreef ik eerder over mijn plannen om komend half jaar een ontwerp voor een referentie-Active House te ontwikkelen: zie www.activehousenl.info. Een huis dat ik vervolgens ook ga bouwen. Dit naar aanleiding van geluiden uit de markt dat men graag wat concrete voorbeelden wil van wat nu een Active House is, conceptueel. Zodat er een eigen ontwerp op kan worden losgelaten en tevens een goede prestatie gewaarborgd is. Dit alles met het doel om het makkelijker te maken om een Active House neer te zetten.

Stevige uitdaging

Nu heb ik een vrij goed beeld van de prestaties die ik wil realiseren in mijn nieuwe huis. Voor mij is het dus vrij goed te beoordelen of een ontwerp wel of niet aan mijn wensen voldoet. Ik ben echter sterk gebonden door budget. Dat maakt het een stevige uitdaging om enerzijds een woning te kunnen realiseren voor mij en mijn kinderen die aan mijn prestatie-eisen voldoet, en anderzijds ook nog betaalbaar is. Denk niveau starterswoning.
Ik ben nu in contact met twee aannemers, op verschillende wijzen. De ene is van plan om een starterswoning te ontwikkelen die aan de Active House eisen voldoet. Deze woning moet schaalbaar, aanpasbaar en bovenal betaalbaar zijn. Met als doel: kwalitatief goede Active Houses beschikbaar te maken voor starters op de woningmarkt. Ik ben bij deze ontwikkelingen betrokken als deskundige op het gebied van Active House. Potentieel zou ik het ontwikkelde concept kunnen toepassen op mijn eigen woning.

 

Active House ontwerp aannemer 1: starterswoning.

Active House ontwerp aannemer 2: ontwerp op maat.

Wensen centraal

Bij de andere aannemer ligt een ander ontwerp. Dit ontwerp is specifiek op mijn wensen toegespitst, wat ten koste gaat van de flexibiliteit in het ontwerp en de schaalbaarheid. Hier wordt ook geoptimaliseerd op kosten, maar zijn mijn wensen als enige opdrachtgever veel bepalender voor het eindresultaat. Dat komt doordat ik geen rekening hoef te houden met potentiële andere mensen die een andere indeling van de woning zouden willen.
En mijn keuzestress dan? Mijn stress is niet dat ik te weinig kennis van Active House heb om er een te kunnen ontwerpen. Mijn stress is nu dat ik zoveel kennis heb dat ik keuzes moet maken tussen alle mogelijke oplossingen, installaties en materialen. Iedere keer dat ik een leeg vel papier voor me krijg kan ik een nieuw ontwerp maken dat anders is dan het vorige, maar toch voldoet aan mijn wensen. ‘Gelukkig’ heb ik een duidelijke beperkende factor; en dat zijn de kosten. Dit dwingt me om te rationaliseren, te versimpelen en verder te kijken dan de voor de hand liggende oplossingen.

Geen weg terug

Komende maand ga ik de keuze maken tussen de twee aannemers. Als ik die eenmaal gemaakt heb, is er geen weg meer terug. Beiden kunnen mij een goede woning leveren, beiden binnen budget. Ik moet nu alleen nog uitzoeken welke keuze voor mij de juiste zal zijn. Bij de een krijg ik wellicht meer waar voor mijn geld door de mogelijkheid tot opschaling inclusief bijbehorende schaalvoordelen, bij de ander wellicht betere afstemming op mijn individuele wensen.
 

Bas Hasselaar, projectmanager Active House SBRCURnet: ‘Mijn stress is nu dat ik zoveel kennis heb dat ik keuzes moet maken tussen alle mogelijke oplossingen, installaties en materialen.’

 

Kom naar visiebijeenkomst tijdens Building Holland

Wat is Active House en wat heeft u nodig om met deze visie aan de slag te gaan? Kom naar de gratis visiebijeenkomst ‘Active House in de praktijk’, op woensdag 23 maart tijdens de beurs Building Holland in de RAI in Amsterdam. Een expertpanel gaat van 9.00 tot 12.30 uur in op deze zeer duurzame visie op bouwen. Locatie: RAI-zaal E108.

Combineer met een beursbezoek

Aansluitend aan de bijeenkomst kunt u gratis de beursvloer op, en de Active House NL stand bezoeken op het duurzaamheidsplein. Onze AH specialisten staan daar de gehele beursweek voor u klaar op het plein ‘Duurzame Woningbouw’, standnummer 09.201.

 

Active House

Op het gebied van duurzaamheid en bouwen is Active House een belangrijke nieuwe trend: dit is een gebouw dat volgens de Active House visie is gerealiseerd.
 

De HoTT-woning in Sterksel van Jos en Karin Lichtenberg is het eerste Active House nieuwbouwproject in Nederland. Het ontwerp is van KAW/e uit Eindhoven.

Een Active House is een toonbeeld van duurzaam bouwen: het biedt een comfortabel binnenklimaat, het is energieneutraal of levert zelfs energie op. Bovendien wordt het optimaal ingepast in de leefomgeving. Een Active House zorgt voor een positieve CO2-voetafdruk en geeft meer dan het neemt. Active House is een visie op duurzaam bouwen die komt uit de markt. Architecten, adviseurs, toeleveranciers, kennisinstituten en bouwers hebben een netwerk opgericht waarin zij de visie verder willen brengen via het delen van kennis en het starten van pilots. Het gaat om een nationaal en internationaal netwerk.

SBRCURnet en Active House

SBRCURnet voert het secretariaat van Active House Nederland (www.activehouseNL.info) en zorgt voor de communicatie. Binnen de Active House Alliance, op internationaal niveau, maakt het Nederlandse kenniscentrum deel uit van de Board of Directors.
SBRCURnet biedt een breed scala aan vakkennis over duurzaam bouwen en Active House. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Gratis Infoblad Energieneutraal bouwen met Active House.
  • Gratis Kennispaper Duurzaamheid begint met de vraagstelling.
  • Gratis Infoblad Comfortdetails: verhoogde thermische isolatie.
  • Blog: gebouwen die meer geven dan nemen; maar hoe dan?

 

Externe links: