Biobased huis met marktpotentie is nu open

Artikel delen

De wanden zijn afgewerkt met krijtverf, het tapijt is gemaakt van oude visnetten en de elektriciteit komt van plantjes. Alles is duurzaam aan het biobased huis dat minister Kamp op 14 april heeft geopend tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. Als initiator hoopt het ministerie met dit voorbeeldhuis de biobased sector een steuntje in de rug te geven.
 

Het biobased huis is gerealiseerd volgens een geheel nieuw concept met producten en diensten van ruim 30 verschillende Nederlandse ondernemers. Naast de toegepaste materialen en installaties is met name ook de samenwerking vernieuwend. De bouwwereld is traditioneel. Samenwerken is er niet vanzelfsprekend. Maar in deze sector van biobased materialen, is duidelijk dat men elkaar nodig heeft. De innovatie zit echt  in het totaalconcept, specifiek in de samenwerking.
ORGA Bouw heeft het huis samen de andere partijen ontwikkeld. Patrick Schreven van ORGA Bouw zegt daarover: ‘We willen laten zien dat je met hout en andere natuurlijke materialen ook eigentijds kunt bouwen. Biobased woningen doen qua moderne architectuur niet onder voor woningen van baksteen, maar zijn wél een stuk duurzamer.’

Nu al te koop

Dat het biobased huis ‘market ready’ zou zijn, was één van de voorwaarden. En dat is gelukt. Dit huis is klaar voor de markt en nu al te vinden op Funda. Afhankelijk van gekozen materialen en grootte, is het te koop vanaf 65.000 euro.
Het huis, dat 30 tot 50 vierkante meter groot is, voldoet aan alle kwaliteitseisen. Het is geschikt voor bijvoorbeeld studentenhuisvesting of als woning in een achtertuin van kinderen die voor hun hulpbehoevende ouders willen zorgen. Het kan ook dienen als tijdelijke woning.

Duurzaamheidsambities

De bouw van het biobased huis past bij de duurzaamheidsambities van de Nederlandse overheid. Bouwmateriaal uit biomassa is een duurzame vervanger van bouwmateriaal vervaardigd uit fossiele grondstoffen. Het is momenteel nog een kleine markt, maar wel een markt met veel potentie. Als de sector groeit, is dat ook gunstig voor de Nederlandse economie.

Film over biobased bouwen

Meer over biobased bouwen en het huis in aanbouw