Explosieve groeiverwachting voor groen bouwen

Artikel delen

De mondiale markt voor duurzaam bouwen is verdubbeld in 2018. Dat blijkt uit het wereldwijde onderzoek ‘World Green Building Trends 2016’ dat World Green Building Council, Dodge Data & Analytics en United Technologies Corporation uitvoerden in 69 landen. Ruim éénderde van de ondervraagden verwacht in 2018 meer dan 60% van de gebouwen aantoonbaar duurzaam te hebben gemaakt met een duurzaamheidslabel. In 2015 verwachtte nog 18% van de ondervraagden dat.
 

De verdubbeling van groen bouwen houdt sterk verband met de waarde van duurzaam vastgoed ten opzichte van niet-duurzaam vastgoed. Gemiddeld is een duurzaam gebouw in 2015 7% meer waard dan een conventioneel gebouw, zo geeft het onderzoek aan. Verder geldt inmiddels voor duurzaamheidsmaatregelen in bestaande gebouwen gemiddeld een terugverdientijd van zes jaar. In 2012 was dat nog zeven jaar.
De belangrijkste motivatie om gebouwen te verduurzamen, is omdat de klant dit vraagt: 40%. Wetgeving en toegenomen marktvraag spelen ook een rol. De intrinsieke motivatie is met 25% nog steeds een belangrijke driver, maar niet meer zo doorslaggevend als in 2008, toen 42% nog aangaf te verduurzamen omdat dit ‘het juiste is om te doen’.

Belemmeringen

Belemmeringen zijn er ook. De hoge investeringen is de voornaamste, gevolgd door het gebrek aan maatschappelijk besef en stimulans vanuit de overheid. Ook het idee dat duurzaam bouwen alleen is weggelegd voor de top van de markt, werkt voor partijen belemmerend.
Hoewel Nederland, in tegenstelling tot landen als de Verenigde Staten en Duitsland, met vijf jaar nog maar relatief kort werkt met duurzaamheidscertificaten, is ook hier een sterke groei te merken. Martin Mooij, hoofd Certificeren en Beheer van de Dutch Green Building Council, de organisatie die duurzaamheidslabel BREEAM-NL beheert: ‘In totaal is in Nederland 4.000.000 vierkante meter vloeroppervlakte gecertificeerd. Verstrekten we in 2012 nog 37 duurzaamheidscertificaten aan nieuwe gebouwen, het afgelopen jaar waren dat er bijna honderd. Inmiddels wordt in 70% van de grote nieuwbouwprojecten gebouwd met BREEAM-NL. Dat betekent dat duurzaam bouwen de standaard wordt. Een conventioneel gebouw daalt in waarde en wordt minder goed verhandelbaar.’

Bestaande bouw

Voor de bestaande bouw in Nederland is de exponentiële groei eveneens te zien. Mooij: ‘We hebben sinds de introductie van het duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen in 2012 meer dan 200 certificaten afgegeven. Echter, dat is nog maar een paar procent van de bestaande voorraad in Nederland. Daar valt dus, in vergelijking met andere landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland, nog een wereld te winnen.’