Neuslatten leveren veel winst op

Artikel delen

Met de duurzame houtvervanger Durodeen verovert Kreunen Kunststoffen langzaam maar zeker de nieuwbouw- en renovatiemarkt. Zo heeft schildersbedrijf Wolters uit Deventer het hoogwaardige kunststof al toegepast bij een kleine tien projecten van elk tussen de dertig tot tachtig woningen.
 

‘Durodeen laat zich net zo gemakkelijk verwerken als hout, dus dat zijn de jongens gewend. Tegelijk is het veel efficiënter en duurzamer’, zegt Bart van der Wal, werkvoorbereider bij Wolters. Het bedrijf sloot onlangs nog een contract af met twee woningcorporaties voor het planmatig onderhoud de komende twintig jaar op de hele vastgoedportefeuille. Belangrijke voorwaarden zijn dat het prijskaartje maximaal gelijk, maar liefst lager is dan de huidige kosten, en dat daarnaast bewoners meer tevreden zijn door minder ergernissen. Kortom, de ideale situatie om Durodeen toe te passen. ‘Bij een goede verwerking, waarbij ook de houtenverbindingen worden afgedekt, is een kostenbesparing van 40 tot 50 procent op onderhoud haalbaar’, aldus commercieel en technisch adviseur bij Kreunen Kunststoffen. ‘We hebben Durodeen in eigen huis ontwikkeld tot een speciaal gemodificeerde hoogwaardige thermohardende kunststof met een zeer lage uitzettingscoëfficiënt en een minimale vochtopname. Boren, zagen, schaven, schuren en schroeven zijn geen enkel probleem. Hierdoor is het materiaal bij uitstek geschikt voor kozijnsparend houtherstel zoals dorpels, neuten, weldorpels, deurverlengingen en glas- en neuslatten.’ Veel van de traditionele houten neuslatten zijn niet vlak aan de onderzijde waardoor deze geschroefd moeten worden. Vervolgens blijkt vaak de grondverflaag op houten neuslatten onvoldoende te hechten, waardoor die samen met de aflak loskomt. Ook door beschadigingen in het gebruik komen gebreken naar voren. Naast onthechting is dat bijvoorbeeld ook barstvorming van het hout en dus op langere termijn houtrot. Door vervanging door Durodeen-neuslatten worden deze problemen voorkomen. Zelfs het overschilderen om esthetische redenen hoeft in principe pas na een jaar of tien te gebeuren. Normaal worden houten latten op de kopse kanten gegrond; bij Durodeen hoeft dat niet. Van der Wal: ‘Toch gronden en lakken wij vrijwel altijd wel in verband met de dekking. Immers, een neuslat valt niet helemaal tussen het kozijn, dus aan de voorkant kijk je nog tegen de kopse kant aan. In aanvang is Durodeen weliswaar duurder dan hout, maar over de gehele levenscyclus levert het een besparing op de onderhoudskosten op.

Kreunen Kunststoffen B.V., Lochem, (0573) 43 84 10,
www.kreunenkunststoffen.nl