Online advies over mooi plaatsen van zonnepanelen

Artikel delen

Zonnepanelen zijn duurzaam, maar niet iedereen vindt ze mooi op daken van gebouwen. Op MooiZon.nl adviseren welstandscommissies hoe u het beste zonnepanelen installeert.
 

Foto: SOLARWATT.

Duurzame energieopwekking is voor onze samenleving van groot belang. Maar een probleem is de acceptatie van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen in de omgeving. Zo schaft 8% van de Nederlanders geen zonnepanelen aan vanwege esthetische redenen. MooiZon.nl wil daar een oplossing voor bieden.

Tips en adviezen

MooiZon.nl staat vol tips en adviezen om zonnepanelen mooi te verwerken op gebouwen. Maak bijvoorbeeld eerst een tekening om te zien welke maat panelen het beste past. Of kies voor panelen zonder aluminium frame op plekken die in het zicht liggen. Deze ‘all black-panelen’ zijn duurder, maar voor het oog minder storend. Op MooiZon.nl geven adviseurs van de lokale monumenten- en welstandscommissies advies over de beste manier om de zonnepanelen te plaatsen.

Onderzoek en innovatie

De informatie op de website is voor een groot deel gebaseerd op het onderzoek ‘Inventarisatie esthetische inpassing zonnepanelen’  van W/E adviseurs. Dit kwam tot stand met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Mooi plaatsen van zonnepanelen is slechts één oplossing. Het innovatieprogramma van de Topsector Energie (TKI Urban Energy) werkt aan innovatieve methoden om zonnecellen in bouwdelen te integreren.

Subsidies voor energie-innovatieprojecten

Op 1 april zijn diverse subsidieregelingen geopend voor energie-innovatieprojecten binnen de Topsector Energie. Vraag subsidie aan voor onderzoek, ontwikkeling of demonstraties rond duurzaam opgewekte energie, energiebesparing en slimme inpassing van energie.

Bron:  Rijksdienst voor Ondernemende Nederland