‘Schonere Gevel Concept’ voorkomt vergipsing metselwerk

Artikel delen

Metselwerk wordt nog te vaak ontsierd door witte uitslag of een witgrijze waas. Dit kan zijn door uitbloei van zouten of vrije kalk in de fase direct na het metselen/voegen of door uitbloei van gips een aantal jaren later. Zouten laten zich makkelijk verwijderen door een ietwat zure regen, maar kalk- en gipsuitbloei zijn lastig en vaak slechts tegen hoge kosten te verwijderen. Veel beter en goedkoper is om deze vormen van uitbloei te voorkomen. En dat kan, zo is gebleken met het Schonere Gevel Concept van Remix.
 

In 2007 heeft Remix Droge Mortel BV de succesvolle Uitbloeiingsarme (UA) mortels op de markt gebracht. Hiermee kan kalkuitbloei tot 90% worden voorkomen. Voortbordurend op dit succes heeft het bedrijf nu ook Vergipsingsarme (VA) mortels ontwikkeld, die de uitbloei van gips aanzienlijk tot zelfs volledig reduceren. Jarenlange testen in het laboratorium en op bouwplaatsen zijn hier aan vooraf gegaan. De Vergipsingsarme mortels zijn vanaf april als eerste leverbaar in de vorm van Doorstrijkmortels in diverse kleuren.

Vergipsing

Uitbloei van gips treedt soms pas na enkele jaren op en is te herkennen aan een dunne witgrijze waas, waarin gipsverbindingen aanwezig zijn. Deze gipsuitbloei wordt langzaam steeds erger, is niet of nauwelijks in water oplosbaar en is daarom niet chemisch te reinigen. Vergipsing wordt met name gevormd op natte en door de zon beschenen delen van metselwerk op (zuid)west gevels. Kenmerkend is de scherpe begrenzing tussen het aan zon en weer en wind blootgestelde deel van de gevel en het beschutte/schaduw gevelgedeelte.
Vergipst metselwerk kan alleen nog aan het oppervlak mechanisch worden gereinigd met risico op beschadiging van de steen. De poriën en capillairen van het metselwerk zitten dan echter nog vol met gipsoplossingen en het vergipsingsproces zal blijven doorgaan. Als tegenmaatregel wordt het metselwerk daarom vaak geïmpregneerd, hetgeen periodiek moet worden herhaald. Reiniging en impregneren moeten door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd om blijvende schade aan het metsel- en voegwerk te voorkomen. Met veel kosten kan zo slechts een matig resultaat worden behaald, waar niemand blij van wordt.
 

 

Schonere Gevel Concept

‘Metselwerk hoort er goed uit te zien’, is de slogan van Remix. Daarvoor hebben ze het ‘Schonere Gevel Concept’ ontwikkeld. Een schonere gevel niet alleen bij de oplevering, maar gedurende de gehele levensduur van het metselwerk. De geringe meerkosten van deze mortels vallen in het niet bij de besparingen op reinigings- en impregneerkosten. Het resultaat is vrijwel altijd een mooie schone gevel waar iedereen trots op is.

Bron: KNB info 38, augustus 2014.

Remix Droge Mortel BV, www.remix.nl