Tijdelijk minder bereikbaar

Artikel delen

Ik kom regelmatig op de website van Bouwend Nederland. Zo ook op 29 maart. Mijn aandacht wordt getrokken door het volgend bericht: ‘Bouwend Nederland stapt op Goede Vrijdag (25 maart) over naar een nieuwe telecommunicatieomgeving. Wij doen er alles aan om deze overstap zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. Door de diverse aanpassingen die hiervoor moeten worden gedaan, kan onze telefonische bereikbaarheid op dinsdag 29 maart aanstaande echter wat minder zijn dan u gewend bent. Bij voorbaat onze excuses voor eventueel ongemak.’
 

Ik weet niet hoe zo’n telecommunicatieomgeving er dan wel uitziet – ik ben ook maar een bouwtechneut – maar dan krijg ik alweer wilde fantasieën. Dat ik dan bel met Zoetermeer en een willekeurige metselaar op een bouwplaats in Groningen aan de lijn krijg. Of mevrouw Derksen in zorgcentrum Avondrood. ‘U zoekt meneer Verhagen, zegt u? Die werkt toch in Den Haag?’
Tja, de communicatiemiddelen in de bouw zijn natuurlijk ook aan ontwikkelingen onderhevig. Twee weken geleden zat ik nog aan tafel met iemand van Vodafone. Hij toonde me twee diensten die de communicatie en veiligheid bij risicovol werk verbeteren. Zo is er een clouddienst Push To Talk, die de voordelen biedt van een mobiele telefoon en een portofoon in één. Je hoeft dan op je smartphone of de robuuste Sonim XP 7 – een soort SUV smartphone voor ruig terrein – geen telefoonnummer meer in te toetsen of te wachten op verbinding. Je drukt gewoon op een knop – zoals bij de portofoon – om verbinding te zoeken met een persoon. Ook direct groepsgesprekken starten behoort tot de mogelijkheden. Tijdens gesprekken is het, net als bij een portofoon, echter niet mogelijk om tegelijk te praten.
Dit lijkt me ook geweldig om je vrouw te bellen. Jij praat, maar ze kan niets terug zeggen! Altijd gedacht dat communicatie in de bouw twee richtingen op dient te gaan. Maar soms is het handig om gewoon te zeggen waar het op staat. Punt, uit.

Ing. Frank de Groot