Wereldrecord bierkrattenbrug over water

Artikel delen

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben de eerste bierkrattenbrug over water gebouwd. De brug, die is gebouwd op de campus van de TU/e, kreeg een overspanning van maar liefst 27 meter en bestond uit ongeveer 7.000 bierkratten. De brug moest klaar zijn op 23 april, tijdens het driedaagse jubileumfestival van de TU/e ter ere van het zestigjarig bestaan.
 

Het oude record, een overspanning van zo’n 22 meter, was sinds vorig jaar in handen van Delft nadat TU/e’ers in 2012 een brug van 19,55 meter hadden neergezet. Drie meter extra in drie jaar tijd; daar zijn ze in Eindhoven niet van onder de indruk, zeiden afstudeerders Gerben Bouthoorn en Luc Gerlings (Building Technology) van te voren met een grijns. ‘Wij willen er echt een schepje bovenop doen en iets spectaculairs neerzetten. Niet alleen met een paar meter méér, maar ook door de eerste brug over water te bouwen.’

Meer dan bierkratten stapelen

Dat de bierkrattenbrug niet alleen een ludieke actie is, is duidelijk volgens de heren. Gerlings: ‘Het is een uitdaging op meerdere aspecten. Met het modelleren, berekenen, en de uitvoering wordt een beroep gedaan op de kennis die je opdoet tijdens je studie.’
Het uitgangspunt van het ontwerp is een zogeheten kettingboog. De kratten in de boog zijn niet meer gestapeld, maar liggend in elkaar geschoven. De kratten mochten niet verlijmd, vastgeschroefd of anders aan elkaar bevestigd worden. Toen de volledige brug was afgebouwd, is de steigerconstructie onder de brug verwijderd en moest de brug minimaal 60 minuten vrij staan voordat het wereldrecord was gevestigd. Dat is dus gelukt!
 

Studenten van TU Eindhoven vestigen een nieuw wereldrecord bierkrattenbrug. Foto: Bart van Overbeeke.