Beroemd met een flinke oplevertijd

Artikel delen

'Goh het mag even duren', hoor je dan wel eens onterecht als een compleet appartementencomplex binnen anderhalfjaar wordt opgeleverd. Nee dan vroeger, toen mocht het echt even duren. De toren van Pisa, en wat te denken van de Sagrade Familia? Na 184 jaar is het nog niet opgeleverd… Beroemde gebouwen en hun oplevertijd.

Tekst: Herman Grendelman 

De toren van Pisa, 199 jaar…

Waar: Italie. Architect: Bonanno Pisano Gestart met bouwen: 1172 Doorlooptijd: 199 jaar. Alhoewel het de bedoeling was dat de toren gewoon recht zou staan, werd het natuurlijk een beroemde trekpleister omdat hij scheef staat. Na de bouw van de derde verdieping in 1178 ging de toren hellen. Vervolgens werd het werk zo'n 100 jaar stil gelegd vanwege oorlog met het nabijgelegen Genua en Florence. Dit gaf de grond tijd om te zetten. Als de toren in één keer was afgebouwd, was hij zeker omgevallen.   
 

Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, 144 jaar…

Waar: Vaticaanstad, Italie. Architect: Donato Bromante Gestart met bouwen: 1506 Doorlooptijd: 144 jaar. De Sint-Pieter is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en staat aan het gelijknamige plein in Vaticaanstad te Rome. Met het bouwen van de basiliek hebben verschillende pausen zich bemoeid. Vaak werden uitgevoerde werkzaamheden van voorgangers eerst gesloopt alvorens men weer verder ging vanuit een nieuw concept.   
 

Basiliuskathedraal, 123 jaar…

Waar: Moskou, Rusland. Architect: Barma en Postnik Gestart met bouwen: 1555 Doorlooptijd: 123 jaar. Het beroemde gebouw aan het rode plein in Moskou werd gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Een andere benaming voor de kathedraal is "De Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel." Het verhaal gaat dat Ivan de ogen van de architect uit liet steken. Opdat hij nooit meer zo'n mooi gebouw zou bouwen…   
 

Buckingham Palace, 23 jaar…

Waar: Londen, Engeland Architect: John Nash Gestart met bouwen: 1702 Doorlooptijd: 23 jaar. Toen in 1702 werd gestart met de bouw zou het gebouw Buckingham House gaan heten. Uiteindelijk werd het dus Buckingham Palace. Het was Koningin Victoria die er in 1837 als eerste monarch permanent ging wonen.

Sagrada Familia, 184 jaar… en counting…

Waar: Barcelona, Spanje Architect: Antoni Gaudi Gestart met bouwen: 1832  Doorlooptijd: …. De laatste doelstelling is oplevering in 2026 maar je kan je afvragen of de planning gehaald gaat worden. Immers, is het voor het toerisme niet veel interessanter om 'm voor altijd in de steigers te laten staan? Hoe langer het duurt, hoe groter het verhaal…
 
 

Burj Kalifa, 828 meter in nog geen zes jaar

Heel lang bouwen is ook van toepassing op de Burj Khalifa in Dubai. Niet qua doorlooptijd, wel qua lengte. Met 160 verdiepingen verdeeld over 828 meter het hoogste gebouw op aarde. De bouw ervan was zo gepiept, en duurde nog geen geen zes jaar…