Op eigen kracht naar energiezuiniger wonen

Artikel delen

‘Weinig animo voor energiezuiniger maken eigen huis’, kopte de NOS recentelijk. ‘Iets waar wij bij Hoom dagelijks mee bezig zijn. Toch durf ik te stellen dat het beeld dat Bouwend Nederland in het bijbehorende rapport schetst in de praktijk veel minder negatief is’, zegt Ron de Graaf, directeur Hoom.
 

Hoom (een initiatief van Alliander) biedt verschillende energiebesparende maatregelen aan, waaronder spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie, dakisolatie, zonnepanelen en vervanging van onzuinige cv-ketels. ‘Er is voldoende animo, maar het gaat er vooral om hoe je de bezwaren wegneemt. Daarom hebben we met Hoom ons hoofd gebroken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat we het voor woningeigenaren zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk kunnen maken om energiebesparende maatregelen te nemen’, zegt De Graaf.
‘Zoals het rapport ook aangeeft, wringt daar namelijk de schoen: het is te ingewikkeld, teveel gedoe, te abstract en zeker vaak ook te duur. Door mensen werk en zorg uit handen te nemen en open en transparant te zijn over kosten en partijen waar je mee samenwerkt en te zoeken naar betaalbare oplossingen neem je al een hoop drempels weg. Wij merken dat dat een aanpak is die werkt. Zolang je maar blijft luisteren naar de woningeigenaren en denkt in oplossingen in plaats van problemen. Maar je moet er wel veel tijd en energie in stoppen en vooral ook veel geduld hebben. Door de verbinding te zoeken met (lokale) partners en een speciaal platform te bouwen hebben we een brug kunnen slaan tussen de ambities uit het energieakkoord en de terughoudende woningeigenaar.’

Eigen kracht

De Graaf vervolgt: ‘Stapje voor stapje, want dit is niet iets wat je ‘even’ aanpakt met een overheidscampagne en subsidies. Het gaat er vooral om dat je woningeigenaren iets te bieden hebt waardoor energie besparen in de woning makkelijk en toegankelijk wordt. Natuurlijk helpt het als er voorlichting en subsidies zijn, maar daar moeten we vooral niet op gaan zitten wachten. We moeten de markt op eigen kracht in beweging brengen en ik ben ervan overtuigd dat we daarmee al op de goede weg zijn. De zogenoemde noodklok die Maxime Verhagen hier luidt begrijp ik wel en het onderzoek is ook voor ons heel nuttig, maar wat mij betreft stelt Bouwend Nederland zich in haar conclusies veel te afhankelijk op van de overheid.’

Meer informatie: www.maakjehuishoom.nl