OudNieuw

Artikel delen

Arons en Gelauff Architecten transformeerde de bestaande botenloods voor de Amsterdamse roeivereniging RIC tot een fris en eigentijdse thuisbasis voor de roeiers. In het winnende ontwerp stelde het architectenbureau voor om de botenloods als een ‘lampion’ in het park op te vatten.
 

Foto’s: Arons en Gelauff Architecten (oude situatie), Luuk Kramer (nieuwe situatie)

In de oude situatie met de gesloten gevels waren de roeiboten niet zichtbaar. De vernieuwde botenloods toont echter haar speciale inhoud – ruim 90 roeiboten – in verschillende kleuren, materialen en lengtes, aan de buitenwereld. Overdag is er zicht tot diep in het gebouw en ook ’s avonds zijn de boten goed zichtbaar. De functie van lampion wordt versterkt door ook de dichte delen te laten oplichten. Het gehele dakoppervlak kreeg een groendak, waardoor het clubhuis vanuit de omliggende gebouwen nog meer in de parkachtige omgeving opgaat. Het kader met glas dat voor de bestaande gevel is geplaatst, is van hout in een epoxycoating, als referentie naar de roeiboten. De doorlopende dakrand als kermerkende horizontale lijn van het oude gebouw komt in het vernieuwde gebouw terug door toepassing van randen van spuitbeton.

Foto’s: Arons en Gelauff Architecten (oude situatie), Luuk Kramer (nieuwe situatie)

 

UITDAGING!
Heeft u ook meegewerkt aan zo’n mooi voorbeeld van renoveren, restaureren, herbestemming, onderhoud, enzovoort? En is het project in 2015 of 2016 opgeleverd? Laat het ons weten!