Website in strijd tegen diefstal steigermateriaal

Artikel delen

In de strijd tegen diefstal van steigermateriaal is nu ook een website actief. Op www.meldpuntdiefstal.nl kan diefstal worden gemeld, tips worden verkregen om diefstal te voorkomen en aanwijzingen worden gevonden wat te doen wanneer diefstal heeft plaatsgevonden. Ook kunnen mensen die tips willen geven over steigerdiefstal van deze website gebruik maken.
 

De website is het resultaat van een project dat inmiddels ruim een jaar loopt en dat startte nadat geconcludeerd was dat het aantal diefstallen van steigermateriaal sterk toenam. Alleen al bij de VSB-leden liep de jaarlijkse financiële schade op tot maar liefst 15 miljoen euro. De uiteindelijke werkelijke schade door vertraging, extra mankracht en materieel en onveilige situaties is zelfs vele malen hoger. Om dat te beperken en om heling en recycling te voorkomen, worden nu in samenwerking met Hoffmann Bedrijfsrecherche onder meer concrete diefstallen en aangiftes onderzocht en opgevolgd. Daarnaast wordt samengewerkt met politie, justitie en het publiek om toekomstige diefstal zoveel mogelijk te voorkomen.
Na de start met een tiental montagebedrijven en leveranciers uit de sectie Steigerbedrijven van de VSB, groeide het initiatief al snel door de deelname van individuele steigerbedrijven en een aantal grote materieeldiensten van Bouwend Nederland. Verwacht wordt dat ook andere branche organisaties en individuele bedrijven gaan deelnemen. Deze kunnen zich overigens ook direct aanmelden via de nieuwe website. Voor de toekomst behoort verbreding van de scope naar andersoortig materieel tot de mogelijkheden.

Successen stapelen zich op

De inspanningen hebben inmiddels goede resultaten opgeleverd, zoals de arrestatie van een verdachte van een poging tot steigerdiefstal en het voorkomen van een grootscheepse diefstal. Inmiddels is de aangehouden hoofdverdachte door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 weken, met aftrek overeenkomstig artikel 27 Wetboek van Strafrecht, waarvan 10 weken voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Gedurende de proeftijd wordt reclasseringszorg ingezet. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat het vonnis onherroepelijk is.