Waarom innoveert u niet?

Artikel delen

Ik weet uit ervaring dat uitvoerende bedrijven in de bouw wat minder genegen zijn te innoveren. Bouwen is voor bouwbedrijven, installateurs en afbouwers eigenlijk een dienst. U roept, wij draaien! We weten daarnaast allemaal dat de prijzen niet veel beter zullen worden. En bij de volgende crisis worden de duimschroeven opnieuw aangedraaid. Gevolg: de volgende 30% sterft af!
 

Waarom dan niet nú bijsturen in de bedrijfsvoering? Zo vraag ik mij vaak af. Je zult je markt toch wat anders moeten gaan benaderen, zo niet een list verzinnen, lijkt me. Wellicht overleef je ook de volgende crisis nog een keer, maar leuker zal het er niet op worden.
Toch zijn er kansen in het creëren van waarde voor je klant of de klant van je klant. Meedenken met zijn proces en kijken of iets dat weinig meer moeite kost, wel eens heel waardevol voor hem/haar kan zijn. Dat kan iets met lean processen te maken hebben. Of iets waarvoor de klant van de klant bereid is meer te betalen. Energiezuiniger, sneller te realiseren, mooier, degelijker, duurzamer, gezonder, meer zekerheid door middel van een onderhoudscontract, noem maar op.

Ik heb na al die jaren nog geen flauw benul waarom uitvoerende partijen (enkele uitzonderingen daargelaten) zo weinig innovatief zijn. Ja, de opstelling als dienstverlener is wel een ding. Die rol is wel met fatalisme omgeven. Hopen dat de markt weer terugveert en dat de gesneuvelde collega’s een gat achterlaten dat weer wat lucht geeft. Anderzijds, er zijn er inderdaad afgevallen, maar als het beter gaat, schieten de op prijs concurrerende collega’s weer als paddenstoelen uit de grond. U merkt het aan den lijve nu. Er is meer werk, maar iedereen klaagt nog over de prijzen.

De waaromvraag boeit mij mateloos. Bent u het niet eens met mij en verandert er niets of wilt u wel, maar weet u niet zo goed hoe u het moet aanpakken? Ontbreken de middelen wellicht? Of piekert u over veranderen en vindt u geen opening? Ik heb geen idee. Het zou daarom fijn zijn als u reageert op mijn column. Om daarmee een discussie aan te zwengelen. Als daar interesse voor bestaat wil ik zelfs best een keer voor een groep bedrijven een bijeenkomst organiseren om te bezien hoe innovatie voor u betekenis zou kunnen krijgen.

Ik ben benieuwd!

Prof. Dr. Ir. Jos Lichtenberg

Jos Lichtenberg is Hoogleraar productontwikkeling aan de TU/e en voorzitter stichting Slimbouwen. Hij is verder onder andere onder ‘Off Road Innovations’ actief bij organisaties met een innovatieambitie.