Zzp

Artikel delen

Onzekere tijden zijn aangebroken voor opdrachtgevers van zzp’ers. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft ‘voorwaarts mars’ geroepen en zijn soldaten volgen het bevel. De missie voor de belastingdienst is duidelijk. De VAR-verklaring is officieel verledentijd. De strijd tegen schijnzelfstandigheid is begonnen. Paniek in de tent bij opdrachtgevers, want het strijdplan is nog niet geschreven.  
 

Opdrachtgevers willen zonder zorgen personeel tot hun beschikking hebben. Met een VAR-verklaring kon een zzp’er werk aannemen en zijn opdrachtgever liep dan minimale risico’s. In veel gevallen werkte dit prima. Een zzp’er kon als ondernemer meerdere klussen doen en zelf bepalen hoe hij zijn werk deed. In andere gevallen werd er misbruik gemaakt van zogenaamde zzp’ers. De VAR-verklaring werd misbruikt om personeel niet in dienst te nemen, maar wel te gebruiken als eigen personeel. Dit heet schijnzelfstandigheid. Staatsecretaris Wiebes heeft als doel minder schijnzelfstandigheid en meer zekerheid.  
Het punt van zekerheid is juist waar het misgaat in het zzp verhaal. Voor opdrachtgevers betekent zekerheid dat zij zo min mogelijk risico lopen en voor een zzp’er dat hij genoeg werk heeft. De staatssecretaris zorgt met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) er voor dat opdrachtgevers meer verantwoordelijkheid dragen voor het opstellen én naleven van de modelovereenkomst. Zij zijn nu ook sneller aansprakelijk voor het alsnog betalen van loonheffingen en sociale premies. De belastingdienst zal ook boetes opleggen als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Kortom, onzekerheid voor opdrachtgevers en daarmee is het inhuren van een zzp’er minder aantrekkelijk. De verwachting is dat er daardoor minder werk zal zijn voor zzp’ers en dus ook voor hen meer onzekerheid.
Een ander punt dat voor veel onzekerheid zorgt binnen onze branche is het feit dat een zzp’er niet mag werken onder leiding en toezicht. Ook moet hij bijvoorbeeld zijn eigen gereedschap gebruiken, herkenbaar zijn door eigen kleding en zelf kunnen bepalen door wie hij zich laat vervangen bij ziekte of verlof. Bij veel opdrachtgevers is op dit moment de situatie van zzp’ers het tegenovergestelde. Hier verandering in brengen is bij velen niet wenselijk of moeilijk toepasbaar.  
Mijn advies zou zijn om niet in paniek te raken door de missie van de staatssecretaris en zijn leger. Creëer uw eigen zekerheid. Ga in gesprek met de zzp’er. Misschien wil hij terug in loondienst of is hij bereid in dienst te gaan bij een goed payrollbedrijf. Mocht u er zelf niet uitkomen, laat u dan adviseren. Wacht niet, want die goede oude tijd van de VAR-verklaring komt voorlopig niet terug. Dat is de enige zekerheid die staatsecretaris Wiebes u biedt.

Sjack van Zandvoort