Aardbevingsbestendige mortel voor metselwerk

Artikel delen

Het 284 jongereneenheden omvattende nieuwbouwproject aan de Zonnelaan te Groningen is één van de eerste hoogbouwprojecten in Groningen dat aardbevingsbestendig is gebouwd. Remix Droge Mortel BV uit Borger ontwikkelde als eerste Nederlandse mortelfabrikant een innovatieve aardbevingsbestendige ER (Earthquake Resistance) mortel voor het metselwerk.  
 

Zeker bij hoogbouw moet het losraken van de stenen tijdens een aardbeving te allen tijde worden voorkomen. Loskomend metselwerk is namelijk doodsoorzaak nr.1 bij aardbevingen! Remix werd door aannemer van Wijnen benaderd om een aardbevingsbestendige doorstrijkmortel te ontwikkelen. Het project Zonnelaan was gelijk de ultieme test. De sterk zuigende en ook nog bezande metselstenen waren al lang gekozen voordat het besluit om aardbevingsbestendig te gaan bouwen werd genomen. Om het nog moeilijker te maken moesten de sterk zuigende stenen ook nog droog (zonder voorbevochtigen) kunnen worden vermetseld.  

Na veel onderzoek en vele proefmuren resulteerde dit in een hele nieuwe generatie ER (Earthquake Resistance) mortels. Remix ER mortels vormen een bijzonder sterke verbinding tussen de metselstenen met een superieure hechting om losraken van de stenen te voorkomen. Deze ER mortels zijn in aardbevingsgebieden breed inzetbaar als metsel-, doorstrijk- of dunbedmortel. Daarnaast zijn de ER mortels Uitbloeiingsarm (UA) leverbaar voor een mooie schone gevel, zonder hinderlijke witte kalkuitslag.  

Project Zonnelaan is volgens de doorstrijktechniek, door het metselbedrijf K. Strating uit Groningen, vakkundig gemetseld met Remix Uitbloeiingsarme ER doorstrijkmortel en vervolgens ‘gepointmasterd’. Dit metselbedrijf was zeer enthousiast over de verwerkbaarheid van de ER doorstrijkmortel en het hierdoor behaalde metseltempo. Appie Strating: ‘Zelfs in de winterperiode konden we nog 40 tot 50 lagen per dag opzetten’. De mortelkleuren crème en donker geel vormen een harmonieus geheel met de Teunisbloem metselsteen van Wienerberger.  

Remix Droge Mortel BV, www.remix.nl