Hardlopen

Artikel delen

Van stilstaan naar hollen. Dan kenmerkt de komende tijd de bouw. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, zei het al tijdens de Open Dag die 4 juni plaatsvond: ‘Volgens het Economisch Instituut van de Bouw komen we in het gunstigste geval in 2025 zo’n 100.000 woningen tekort. In het slechtste geval zijn dat er zelfs 270.000.’ Ook de leveranciers van bouwmaterialen die ik spreek, geven aan dat het soms een gekkenhuis is. En dan moeten we het ook nog met een sterk gereduceerd aantal bouwbedrijven doen. Goede vooruitzichten dus…Maar is het echt alleen maar hosanna? Helaas niet. In de eerste plaats groeit het kostenniveau niet mee en worden er nog steeds veel projecten tegen te lage kostprijs aangenomen. En dan heb ik het nog niet over de grote projecten die tegen erbarmelijke dumpprijzen zijn binnengesleept tijdens de crisisjaren en waar nu nog aan gewerkt wordt. Hard werken dus tegen ongezonde marges. En daar komt de komende tijd ook een groeiend te kort aan vakmensen bij. In de crisisjaren zijn er heel veel vakmensen uitgestroomd, waarvan een groot aantal niet meer terugkeert in de bouw. Daarbij komt nog de toenemende uitstroom van ervaring en vakkennis door de vergrijzing. 

Tot slot is de instroom aan de onderzijde veel te laag om de toenemende vraag naar vakmensen op te vangen. We moeten de bouw dus weer aantrekkelijk maken voor jongeren. En dat kan: want de toenemende industrialisatie zorgt voor betere arbeidsomstandigheden en een hogere automatiseringsgraad. Dat zijn toch randvoorwaarden die jongeren aantrekken. En als je ziet hoeveel mooie gebouwen we de komende jaren nog gaan bouwen, dan wil je daar toch deelgenoot van zijn? Kortom: de bouweconomie trekt aan. Nu de randvoorwaarden nog…

 

Ing. Frank de Groot

Hoofdredacteur BouwTotaal