Opbouw m-ch

Artikel delen

In 1945 was een doorsnee-eengezinswoning in Nederland 100 vierkante meter. De huizen die sindsdien zijn gebouwd werden steeds groter. Het doorsnee-oppervlak van een nieuwe eengezinswoning is nu 140 vierkante meter. Tegelijkertijd daalde de gemiddelde gezinsgrootte van 4,0 naar 2,2 personen. In andere westerse landen is dezelfde trend zichtbaar (bron: Volkskrant Magazine). Professor Richard Horden denkt dat het stukken kleiner kan: 2,6 x 2,6 m. Op verzoek verlengt hij zijn standaard Micro-Compact Home voor je van 2,6 naar 3,6 meter lengte. Nog altijd geen 10 % van het oppervlak van een doorsnee gezinswoning.

De standaard m-ch heeft een houten constructie met multplex beplating. Aan de buitenzijde is een waterdichte laag aangebracht en een afwerking van geanodiseerd of polyester poeder gecoat aluminium bekleding. De binnenzijde is afgewerkt met pvc. De microwoning is geïsoleerd met polyurethaanschuim en voorzien van aluminium kozijnen, dubbel glas en vacuüm-isolatie in de dakspouw. Hemelwater wordt afgevoerd achter de gevelbeplating om vlekken op de gevel te voorkomen. De afmetingen zijn 266 cm x 266 cm x 266 cm. De hoogte van het plafond is 198 cm en de deurbreedte is 60 cm. Het huisje is luxe en compleet uitgerust met:

  • twee compacte dubbele bedden, elk 198 cm x 107 cm.
  • Opbergruimte voor beddengoed en schoonmaakmiddelen.
  • Verplaatsbare tafel van 105 cm x 65 cm voor een diner voor maximaal vijf personen.
  • Flatscreen televisie in de woon / eetkamer ruimte.
  • Douche en toiletruimte.
  • Keuken voorzien van elektriciteit en een dubbele kookplaat, spoelbak een magnetron , koelkast en vriezer.
  • Airconditioning, warm water , brandalarm en rookmelders.
  • Thermostaat van een heteluchtverwarming of elektrische vloerverwarming.

Wilt u zich verdiepen in de architectuur en het praktische gebruik van kleinschalige huizen en appartementen, dan raad ik u van harte aan het boek ‘How to make a Japanes house’ van Cathelijne Wuijsink  eens te lezen. 
 

Meer Kubussen

In navolging van Gerrit Rietveld en Willem Dudok in het begin van de vorige eeuw zien we hernieuwde aandacht van architecten voor kubistische vormen. Gegoten in kleine handige gebouwtjes, waarbij 3 x 3 x 3 m een populaire afmeting is. Wilt u meer weten over de nieuwste leefkubussen, dan zijn de volgende sites wellicht interessant:  

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

In januari 2013 is ir. Marcel E. van Mierlo gestart met kennisplatform LEVEN IN TUINEN, een podium voor uitwisseling van kennis over ‘innovatieve en duurzame gebouwtjes in de achtertuin.Op facebook.com/levenintuinen kan iedereen nieuwe voorbeelden posten en vragen behandelen, die te maken hebben met het leven in de achtertuin. In het twee-wekelijkse blog levenintuinen.nl behandelt Marcel een specifiek thema, bijvoorbeeld: de kleinst mogelijke footprint (vanaf 1 m2), het tweede leven van zeecontainers, leef je eigen sprookje in een Hobbit Huis, mantelzorg in je achtertuin,  biologische huisjes en plug and play. En natuurlijk thema’s op verzoek van de platformdeelnemers.

In BouwTotaal laat Marcel van Mierlo in iedere uitgave een slimme oplossing van ruimtegebruik zien. De getoonde voorbeelden zijn namelijk niet gebonden aan de achtertuin, maar kunnen overal worden toegepast waar slim ruimtegebruik is gewenst. 20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak ‘Slim ruimtegebruik, ruimte-innovatie op de vierkante mm’, bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Samensteller Marcel van Mierlo bracht verrassende voorbeelden van muziekstudiootjes, schrijvershuisjes, kunstateliers, praktijkruimtes, studentenhuisvesting en mantelzorgunits samen in tekst en beeld. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-hetzelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving.
 

20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak

Slim ruimtegebruik, ruimte-innovatie op de vierkante mm’, bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Samensteller Marcel van Mierlo bracht verrassende voorbeelden van muziekstudiootjes, schrijvershuisjes, kunstateliers, praktijkruimtes, studentenhuisvesting en mantelzorgunits samen in tekst en beeld. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-hetzelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving.

Informatie over het boek: www.bouwtotaal.nl/slimruimtegebruik