Prefab gevelelementen dragen vloeren

Artikel delen

In Rotterdam is TBI-onderneming J.P. van Eesteren gestart met het plaatsen van de gevels van de woontorens Boston & Seattle. De gevel van het project wordt opgebouwd uit speciaal samengestelde prefab ‘sandwich-elementen’. Bijzonder hierbij is vooral dat de gevelelementen de vloeren van de constructie dragen.  
 

Foto: David Rozemeyer.

Het ontwerp van de gevel bestaat uit grove bakstenen in dikformaat in staand en liggend tegelverband. Complex metselwerk, dat een lange tijd en hoge mate van vakmanschap vergt als het ter plaatse wordt uitgevoerd. Daarom heeft J.P. van Eesteren ervoor gekozen om de bakstenen te verwerken in speciaal voor dit project ontwikkelde prefab gevelelementen, die op een locatie van Westo Prefab Betonsystemen in Duitsland worden geproduceerd. De uitgangspunten en detaillering van de gevelelementen zijn in nauw overleg afgestemd met opdrachtgever VOF Pier III en de leveranciers van de verschillende onderdelen van de gevel.  
 

Foto: David Rozemeyer.

 

Sandwich gevelelementen

In de betonfabriek worden de dikformaat bakstenen in een houten mal geplaatst met een uitsparing voor de kozijnen. Vervolgens wordt er een wapeningsnet over de bakstenen heen gelegd waarna de mal gevuld wordt met een laag beton van tien centimeter. Na het plaatsen van een isolatielaag worden de stelkozijnen gemonteerd. Daaroverheen komt een zwaar constructief wapeningsnet dat opnieuw verdwijnt onder een laag beton.  

Na een droogtijd van een week wordt het metselwerk van de elementen gevoegd. Het gevelelement wordt uiteindelijk zo’n zestig centimeter dik en meet circa zeven bij drie meter. Per week worden er veertig tot vijftig gevelelementen geproduceerd. In totaal zijn er voor beide woontorens circa 720 elementen nodig. Eerder gebruikte J.P. van Eesteren dragende prefab sandwich gevelelementen bij de bouw van Gebouw T van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.   

 

[BT.06.16.Woontorens.2 en 3.jpg]

[Bs] Foto: David Rozemeyer.

 

Boston & Seattle

Boston & Seattle, een ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Koschuch, bestaat uit twee woontorens van 23 verdiepingen hoog met 220 appartementen. De appartementen zijn verdeeld over de 5e tot en met de 23e verdieping en er is 1.440 m² voor winkels en horeca op de begane grond gereserveerd. Boston & Seattle worden gebouwd in opdracht van VOF Pier III, een samenwerkingsverband van BPD Ontwikkeling en Synchroon Ontwikkelaars.  

Voor bewoners wordt op de verdiepingen 1 tot en met 4 een privé parkeervoorziening gerealiseerd. Boven op de vijfde verdieping, tussen de twee torens in, komt een bijeenkomstruimte met dakterras. Het dak hiervan wordt bedekt met sedum, mos en kruiden. Aan de pleinzijdes op de begane grond bevinden zich de markante entrees van de beide woontorens.  

Onlangs legde J.P. van Eesteren de laatste hand aan de tweelaagse ondergrondse parkeergarage aan de Otto Reuchlinweg onder Boston & Seattle. De parkeergarage biedt plaats aan ruim 200 voertuigen en wordt geëxploiteerd door Q-Park. Begin mei is de garage geopend voor publiek. De bouw van de woontorens is in 2014 gestart. Het project wordt medio 2017 opgeleverd. Voor meer informatie over de woontorens: www.boston-seattle.nl en www.bostonrotterdam.nl.  

 

[BT.06.16.Woontorens.4.pdf]

[Bs] Uitleg productieproces gevelelementen Boston & Seattle.