Gerecyclede textielvezels als alternatief voor hout en kunststof

Artikel delen

Wootex® is een milieuvriendelijk, goedkoper en eenvoudiger te verwerken alternatief voor hout- en kunststofproducten. Het materiaal is volledig gemaakt van textielvezels uit voor recycling ongeschikte kleding (50%) en LDPE (lagedichtheidpolyetheen) uit plastic zakken (50%). In plaats van dit textiel en plastic afval te verbranden, recycled Vive Innovation het tot Wootex®.  
 

VIVE Innovation is een initiatief van één van Europa’s grootste kledingrecyclingsbedrijven Vive Textile Recycling uit Polen. Met de productie van Wootex® voorkomt VIVE op termijn een CO2-uitstoot van ongeveer 3,5 miljoen kilogram CO2 per maand. Het materiaal gaat minstens vier keer langer mee dan hout in een buitentoepassing, zonder dat een beschermingslaag, zoals verf of beits nodig is. Hierdoor is het 20 % goedkoper dan de betere houtsoorten. Het materiaal is daarnaast weerbestendiger: het verkleurt nauwelijks door UV-straling en rot niet, omdat het bijna geen vocht opneemt (0,5 % vochtopname).  

Houtnerven heeft Wootex® evenmin, waardoor het eenvoudig te verwerken is: bij het zagen hoeft geen rekening gehouden te worden met de splijtrichting. Daarnaast is het materiaal gladder dan hout en laat het geen splinters los. Het materiaal kent een levensduur van minimaal 50 jaar en bij eventuele vervanging, kan Wootex® volledig worden hergebruikt. Het materiaal is een sterker (tot 40%) en duurzaam alternatief voor kunststof. Onderzoek naar de mechanische eigenschappen door onafhankelijke certificeringsinstantie Kiwa rapporteert onder meer een buigsterkte van 8 tot 18 MPa, treksterkte van 2 tot 9 MPa en buigmodulus van 600 tot 1150 MPa.

De eerste Wootex®?producten zijn vanaf nu op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Dit Wootex®?assortiment, te verkrijgen via de distributeurs en internetshop wootex.nl, biedt vrijwel alle mogelijkheden van houten balken, planken en palen. Daarnaast zijn er momenteel uiteenlopende maatwerktoepassingen voor de bouwsector, gemeente en provincie: van onder andere picknicktafels, lantaarnpalen, palen voor begraafplaatsen tot aan palen voor dijkversteviging, grondankers en frames voor airconditioning. De Wootex®?producten zijn in diverse kleuren en met of zonder houtnerf verkrijgbaar.

VIVE Innovation, www.wootex.nl