Bouwen in een nieuw jasje

Artikel delen

Structural Insulated Panel System (SIPS) is een beproefde bouwmethode die in Amerika al sinds de jaren ‘50 wordt toegepast. In Nederland is de traditionele bouw echter nog steeds leidend. Toch is er sinds een paar jaar een kentering merkbaar en neemt de vraag naar SIPS sterk toe.
 

De reden van deze groeiende vraag? Om klimaatproblemen tegen te gaan formuleerde de overheid ambitieuze energiedoelstellingen. Een van de doelen is dat nieuwe gebouwen in 2020 bijna energieneutraal (BENG) moeten zijn. Door deze aanscherping zijn isolatie, details zoals koudebruggen en luchtdichtheid steeds belangrijker. En daar wringt de schoen. Het is moeilijk om met traditionele bouwmaterialen invulling te geven aan de nieuwe eisen.
 

Een constructief geïsoleerd bouwsysteem voor gevel en dak vormt de basis voor energiezuinige en energieneutrale woningen. Door de combinatie van uitstekende thermische eigenschappen, een zeer lichte bouwmethode en een koudebrugarme en luchtdichte schil bouwt u bovendien een woning die aan alle eisen van de toekomst voldoet. Het is namelijk bijna onmogelijk om met traditionele bouwmaterialen invulling te geven aan de nieuwe eisen.

Kingspan introduceert ‘Kingspan TEK. Een prefab casco bouwsysteem dat projectgericht wordt geproduceerd en past in een modern industrieel bouwproces. Door de combinatie van uitstekende thermische eigenschappen, een zeer lichte bouwmethode en een koudebrugarme en luchtdichte schil wordt gebouwd aan een woning die aan alle eisen van de toekomst voldoet.
 

De kracht van het bouwsysteem is de combinatie van de sandwichopbouw van OSB/3 plaatmateriaal en een harde polyurethaankern met een lambda?waarde van 0,023 W/m.K. Naast het thermische vermogen levert het systeem een gegarandeerde stijfheid en sterkte. De bouwoplossing is leverbaar in twee diktes: 142 en 172 mm met Rc?waarden van respectievelijk 5,0 en 7,0. De panelen worden onderling gekoppeld door geïsoleerde verbindingsveren die zorgen voor een ononderbroken luchtdichte en koudebrugarme schil. Hiermee is een luchtdichtheidsklasse 3 en een qv;10 waarde van <0,15 te realiseren.
Door het prefab karakter leent het bouwsysteem zich voor een nauwkeurige dimensionering en een snelle bouwdoorlooptijd. De basis van een woning is de schil die de draagkracht vormt voor het ontwerp en de beleving. Het systeem biedt ruimte voor individuele ontwerpen en vormgeving en levert tot 10% meer gebruiksvloeroppervlakte op dan traditionele systemen. Als belangrijk fundament is het bouwsysteem gecertificeerd met diverse kwaliteits? en duurzaamheidskeurmerken.

KingspanTek
www.kingspantek.nl