Bouwen wordt weer feest

Artikel delen

Ooit was het een feest om te bouwen. Put graven, bouwraam stellen, vloer storten, stenen stapelen, planken en pannen bevestigen, heerlijk toch. Iedereen wist wat er moest gebeuren en op elke steiger klonk een lied. Maar de eisen aan bouwen werden steeds strenger. Beter isoleren, koude bruggen oplossen, zonnepanelen op het dak, duurzame materialen toepassen. En het liefst een bouwtijd van een paar weken, de klant is immers koning. Heb je dan nog steeds plezier in bouwen?
 

Neem eens kijkje bij bio-constructors. Zij bouwen met uitsluitend natuurlijke materialen, zoals stro, kalk-hennep of Cob, niks meer dan aarde, zand, water en wat strosprieten voor de stevigheid. Cob-lopers hebben plezier in bouwen, ze dansen in een kuip om het aardemengsel goed te mixen, en brengen het daarna met de hand aan. Om het lopend over de muur aan te stampen. Bouwmaterialen komen uit de tuincentra.
Cob is de ideale bouw mix van klei, water, zand, grond, stro en een klein beetje kalk. De ingrediënten verzamel je in een grote bak, je loopt er een tijdje in rond om te mixen en begint vervolgens met de hand het klei-achtige materiaal te vormen tot een gebouw. Een paar gebruikte ramen en deuren inpassen, een dak van stammen en grond erop en daar staat je huis. Na het uitdrogen kan het bouwwerk decennia blijven staan, maar ook aanpassingen maak je eenvoudig door het materiaal op de juiste manier te bevochtigen en verwijderen.
 

 ‘Als Cob is opgedroogd, is het sterk, mooi, duurzaam en mits op de juiste manier gemaakt, vele generaties bruikbaar. De bouwtechniek is al 8000 jaar oud, maar zeker niet verouderd.’ vertellen Cob-lopers Peter en Annemarie van www.Cobhuis.nl,  ‘Tijdens het bouwen van ons huisje van Cob hebben we geprobeerd de natuur zoveel mogelijk ruimte terug te geven. We hebben gaatjes in de muur gemaakt aan de buitenkant voor wilde bijen en insecten. Enkele gaten in de fundatie met holletjes voor padden, kikkers en salamanders. Nestjes van Cob onder het dak voor kleine vogel soorten. Riet tegen de onderkant van het dak aan de buitenkant voor nachtvlinders en wilde bijen. En, uiteraard, het levend dak!’
 

Het wordt weer leuk om te bouwen. Beetje grond, stro en kalk mengen en aanbrengen met je handen. Ramen passen altijd, dak heeft altijd afschot, de grond hoeft niet vlak. Hoe slordiger je bouwt, hoe beter de constructie en de hechting. ‘komt altijd goed, wat een feest’.

Ir. Marcel E. van Mierlo