Combinatie ‘intellectuele’ producten, sleutel tot energieneutrale woningen

Artikel delen

Het lukt niet of nauwelijks om met één technisch product of maatregel energieneutrale woningen of passiefhuizen te realiseren. Daar is meer voor nodig. Het lukt feitelijk ook niet goed om traditionele bouwmethoden aan te passen op energiezuinig bouwen, zonder de aannemer met extra detailleringen op te schepen. Daarom biedt Unilin division panels een op elkaar afgestemd pakket aan van technisch intelligente producten, zoals Klaas Adam, productmanager bouwproducten, het noemt. “Juist die doordachte combinatie van houten dragers en bouwproducten voor wand-, gevel- en vloerelementen zorgt ervoor dat je makkelijk en snel een houtskeletbouwcasco realiseert dat luchtdicht én dampopen is, een hoge mate van isolatie bezit en koudebruggen minimaliseert. De buitengevel kan met elk materiaal worden bekleed, ook in de vertrouwde baksteen.”
 

In de ontwikkeling van energieneutrale woningen en passiefhuizen is het belangrijk dat de puzzelstukjes in één keer goed in elkaar vallen. Voorkomen moet worden dat men allerlei ingrijpende (nood)maatregelen en details aan bestaande systemen en producten moet nemen om maar op de lage EPC-waarde uit te komen. Klaas Adam: “Als Unilin division panels hebben wij een range bijpassende houtproducten ontwikkeld, die de sleutel vormen tot een efficiënte, doeltreffende manier van energiezuinig bouwen. Neem onze VapourBlock-panelen waarin de platen zijn afgewerkt met een luchtdichte en dampremmende coating. Men kan op de bouwplaats een dampremmende folie apart aanbrengen, maar iedereen weet dat dit een tijdrovende klus is, zeker als men allerlei lastige detailleringen goed moet afdichten. Zo spaart een bouwer veel tijd uit. Datzelfde geldt voor geïntegreerde maatregelen voor bijvoorbeeld brandveiligheid met Hydroflam VapourBlock-panelen, geschikte plaatsen van leidingen en de ruime onderlinge afstand van onze speciale houten I-profielen, die zodanig zijn ontworpen dat je maximaal isolatie kunt plaatsen en er verminderd warmteverlies optreedt. Zulke slimmigheden leiden ertoe dat de bouwer razendsnel kan werken. Daar haalt hij een groot kostenvoordeel aan werkuren uit.”
 

 

Technische ondersteuning

De productmanager beseft dat energieneutraal bouwen een investering vergt, die de (ontwikkelende) aannemers, projectontwikkelaars en corporaties wel moeten willen doen om de woonconsument van een zeer lage energierekening te laten profiteren. “Echter, de wetgeving gaat dit de komende jaren vereisen. Dan is het een logische gedachte om nu al kennis te maken met ons concept. Temeer daar wij met technisch advies ondersteuning kunnen bieden om de woning optimaal samen te stellen. Architect en constructeur zorgen voor ontwerp en berekeningen, maar wij kunnen samen met hen – en met de bouwer – tot oplossingen komen. We krijgen overigens vaak dezelfde vragen en komen zo tot standaardmatige oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben. Bij een project in het Oost-Vlaamse Lochristi hebben wij samen met de bouwer gezorgd voor extra hoge I-Joist profielen met grote onderlinge afstand. Sneller plaatsen en maximale isolatie. De wandpanelen aan de onderzijde zijn iets smaller, zodat er automatisch ruimte ontstaat voor leidingen. Zo schiet het monteren sneller op, is er minder zaagverlies en hoeven geen extra openingen te worden gemaakt, waardoor het VapourBlock-schild intact blijft.”

Veel voordelen in één systeem

Bij dit project komen de voordelen van het concept goed tot zijn recht, vindt Klaas Adam, maar zo zijn er in België verschillende projecten waar de houwskeletbouwproducten de ambitie voor energiezuinig bouwen helpen realiseren. “We praten momenteel over concrete projecten in Nederland. Met onze referentieprojecten en technische ondersteuning is er alle reden om dit efficiënte concept naast vertrouwde bouwsystemen te leggen en voordelen te vergelijken. Het is in onze ogen een perfect systeem omdat diverse voordelen in één sterke combinatie van producten samenkomen. Je beperkt het warmteverlies via luchtdichtheid, haalt warmtewinst door maximale isolatie, voorkomt vocht- en condensatieproblemen door goede dampopen beplating en de dampremmer VapourBlock en hebt een minimum aan koudebruggen, bijvoorbeeld omdat de isolatie in de I-profielen steekt en er weinig warmte door de houten dragers kan weglekken.”

Tijdwinst

Bij het project in Lochristi vergde de montage slechts een halve week per woning. Klaas Adam besluit: De tijdwinst was groot. Dat geldt bij een compleet passiefhuis, maar ook bij losse toepassing van onze intelligente producten. Bijvoorbeeld onze panelen met geïntegreerd dampremmende en luchtdichte coating. Plaatsen, tapen en klaar. Dat is sneller en betrouwbaarder dan op de bouwplaats dampdichte folie aanbrengen, zonder enige beschadiging.”

Informatie:

Unilin
Telefoon 0032 5666 7021
e-mail info.panels@unilin.com
Website www.unilinpanels.com