Hoogste gebouw ter wereld in hout

Artikel delen

In Vancouver wordt de hoogste houten toren ter wereld gebouwd. Het gaat om een gebouw van achttien verdiepingen op de campus van de University of British Colombia in Vancouver. Het  53 meter hoge studentencomplex heet Brock Commons. De bouw startte in november 2015 en moet in de zomer van 2017 afgerond zijn. In Amsterdam zijn er trouwens al plannen voor een 73 meter hoge toren (zie elders op deze pagina’s).
 

Beeld: Acton Ostry Architects.

De toren is een ontwerp van architect Hermann Kaufmann en Acton Ostry Architects. Het gebouw biedt straks onderdak aan 404 studenten in 272 studio’s en 33 appartementen. Ook komen er studieplekken en ontmoetingsruimten. Met de houtbouw wil de universiteit haar duurzame en innovatieve imago onderstrepen.

Hybride constructie

Het gebouw wordt een hybride van hout, staal en beton. Het geheel bestaat uit een betonnen podium als begane grond, twee losstaande betonnen kernen (die inmiddels zijn geplaatst) en een houten constructie van zeventien verdiepingen. Deze wordt afgewerkt met prefab stalen balken en een metalen dak. De massiefhouten constructie bestaat uit kruislaaghouten vloerelementen, gelamineerde kolommen en stalen verbindingsmiddelen, beton, gipsplaat en een metalen gevelbekleding.
Op dit moment wordt de houten constructie gebouwd met een tempo van één verdieping per week. Met Brock Commons wordt gestreefd naar een nieuwe standaard voor (woon)torens in het land, vooral vanwege het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Zo wil men met dit gebouw een LEED Gold certificatie behalen. Tevens zijn de kosten voor de bouw van Brock Commons vergelijkbaar met die van betonnen en stalen constructies van dezelfde hoogte.
‘Wolkenkrabbers van hout zouden een praktische en milieuvriendelijke oplossing zijn voor de snel groeiende verstedelijking en klimaatverandering’, aldus Canadees architect Michael Green. Hij ontwierp een houten versie van het Empire State Building. ‘Houten wolkenkrabbers hebben écht de toekomst.’

Bronnen: Architectenweb.nl, Houtblad.nl en www.actonostry.ca.