Hout

Artikel delen

Hout, ik heb er wel wat mee. Als kind speelde je al met hout. Houten speelgoed, houten takken of je eerste klussen met hout. In de schuur met wat houten balkjes en plankjes en de hamer, zaag en spijkers van je vader. Uiteindelijk ontstond er dan een vaag bouwsel, dat er eigenlijk geheel anders uitzag dan je van te voren had gedacht. En ach, die krom geslagen spijkers hoorden er ook bij. Evenals die pleister op je platgeslagen duim en splinter in je wijsvinger. En als je pech had kwam er ook nog van die hars uit dat hout, dat je onmogelijk nog van je handen afkreeg. Maar toch was er sprake van enige bekoring voor dit natuurmateriaal. Ook nu nog kan ik enthousiast worden van compleet houten gebouwen. En het moet gezegd: hout is inmiddels ook een industrieel bouwmateriaal geworden. Complete houten prefab elementen verlaten de fabriek om ingezet te worden als gevelvullend element of als complete houtskeletbouwwoning. De houten elementen hebben een gering gewicht en laten zich eenvoudig bewerken en verwerken. Daarnaast is hout na sloop weer herbruikbaar. In opkomst zijn ook de gemodificeerde snelgroeiende houtsoorten uit verantwoord beheerde bossen, met eigenschappen van hardhout. En met hout kan prima brandveilig worden gebouwd. Hout heeft verder een isolerende werking, waardoor de kans op koudebruggen bij houtbouw kleiner is. Tot slot heeft hout een mooie, natuurlijke uitstraling, die vele esthetische toepassingen mogelijk maakt. Ja, we kunnen er makkelijk een boek over schrijven. Maar in deze uitgave van BouwTotaal beperken we ons tot enkele zeer lezenswaardige artikelen over hout. Ik wens u weer veel leesplezier!

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal