Houtskeletbouw afwerken met baksteen én extra isolatielaag

Artikel delen

De grote voordelen van houtskeletbouw, snel, prefab en lichtgewicht bouwen, zijn ook van toepassing op het E-Board isolatiesysteem van Vandersanden Group. Dit systeem wordt met handvorm steenstrips afgewerkt en geeft een gemetselde uitstraling. Voor de nieuwbouw van het Gezondheidscentrum Westwijk in Amstelveen was dit een ideale oplossing.

Nieuwbouw

Het Gezondheidscentrum is opgetrokken uit kalkzandsteen- en houtskeletbouw. Voor de isolatie en gevelafwerking werd gekozen voor het E-Board-systeem. Dit systeem bestaat uit hoogwaardige EPS-platen die aan de buitenzijde van de kalkzandsteenconstructie worden gemonteerd. Vervolgens worden originele baksteen steenstrips aangebracht. Op deze wijze is het gebouw tot en met de tweede verdieping opgebouwd. Er is ook een derde verdieping op het dak gemaakt. Deze is opgetrokken uit een lichtgewichtconstructie van houtskeletbouw. Bouwkundig is het dus tamelijk eenvoudig om de technische ruimte op het dak te plaatsen.

Uniform gevel aanzicht

Zowel de kalkzandsteen- als de houtskeletbouw zijn aan de buitenzijde bekleed met het E-Board systeem. Dit systeem zorgt zowel voor de isolatiewaarde, als een uniforme uitstraling van de gehele gevel. Lateien boven ramen en deuren zijn niet nodig bij toepassing van het E-Board systeem. Dit geldt ook voor geveldragers die bij traditioneel metselwerk vereist zijn.

Geen folie nodig

De E-Board panelen zijn van hoogwaardig EPS-materiaal dat zowel waterafstotend is, als  dampdoorlatend en sterk isolerend. Deze panelen worden rechtstreeks op de bekende cementvezelplaat van de houtskeletbouw aangebracht. De gebruikelijke afwerking met folie is dan niet meer nodig. Ook het dauwpunt zal in de EPS-platen vallen en zo meestal vochtproblemen voorkomen.

Aanvullend op houtskeletbouw

Extra isolatielagen in de houtskeletbouw zijn niet of minder nodig in combinatie met het E-Board systeem. Dit is leverbaar met EPS-platen in diktes tot 204 mm. De aannemer kan zo de ideale combinatie zoeken tussen de dikte van de houtskelet-constructie en de dikte van E-Board pakket. Daarnaast zorgt een afwerking met E-Board platen van minimaal 60 mm ervoor dat de lichte spanningen in de houtconstructie onder de isolatielaag kunnen blijven. Dat verhoogt de kwaliteit van de buitengevel.
Voor meer informatie: www.vanersandengroup.com