Inzicht dankzij dynamische ritplanning

Artikel delen

Mastermate is een technische groothandel. Jarenlang reden de  auto’s van de groothandel vaste rondjes. Dat betekende dat steeds weer dezelfde klanten hun leveringen in de knel zagen komen als de auto’s overvol waren. Met de overstap op dynamische ritplanning, met behulp van PTV Smartour, is niet alleen de efficientie verbeterd, ook is meer inzicht in de ritten gekregen wat de klanttevredenheid heeft vergroot.
 

Het aantal leveringen op bouwplaatsen neemt weer af, deze trend was ingegeven door de beperkte ruimte op bouwplaatsen en de diefstalgevoeligheid van materialen.  Bouwbedrijven kozen ervoor om elke dag alleen de materialen af te roepen die ze op dat moment nodig hadden. Bouwbedrijven kijken naar de mogelijkheden om het aantal leveringen weer terug te dringen. Dit heeft te maken met de veiligheid op de bouwplaatsen, maar ook met de uitstoot van vrachtauto’s.

De imlementatie van PTV Smartour bij Mastermate heeft er niet alleen toe geleidt dat het aantal benodigde auto’s is gedaald, maar ook verbeterde leverprestaties. De planner heeft veel meer inzicht in de ritten en kan exact achterhalen welke levering in welke rit is opgenomen. Ook als een chauffeur onverhoopt vertraging heeft opgelopen, laat PTV Smartour zien wat de consequenties voor de rest van de rit zijn.

‘’Soms was het tijdschema van deze auto’s voor 80 procent gevuld, soms voor 120 procent. ‘’Dat laatste betekent dat bepaalde leveringen in de knel komen’’ aldus Logistiek manager Patrick Oude Heuvel.  Er wordt nu standaard vier minuten per stop ingepland zodat de chauffeurs tijd hebben om alle klanten goed te bedienen. Als de auto vroeger voor 120 procent vol zat, hadden zie die tijd niet.

smartour.ptvgroup.com