Lichtgewicht gevelafwerking voor portiekblokken

Artikel delen

Zeven blokken portiekwoningen in de Ermelose Vogelbuurt zijn grondig aangepakt, onder meer door een extra optoplaag met woningen toe te voegen. Eén van de gerenoveerde en opgetopte woonblokken springt er uit door de kleurrijke nieuwe gevelbekleding van Trespa.
 

Het blok met tweelaagse portiekwoningen vóór de renovatie.

‘Bij de renovatie in de Vogelbuurt ging het in totaal om 92 woningen in tweelaagse portiekblokken uit de jaren ’70’, vertelt Henk de Jager, senior projectleider bij opdrachtgever Uwoon. ‘De woningen kampten onder meer met slechte geluidsisolatie tussen de woningen. Er moest iets gebeuren. Om het plan voor renovatie haalbaar te maken, hadden we samen met de architect bedacht dat er een extra laag woningen op de twee bestaande lagen gezet kon worden. Zo konden we 32 woningen toevoegen. Dit was echter alleen mogelijk als het gewicht van de optoplaag beperkt zou blijven, omdat we anders grote – en dus kostbare – aanpassingen aan de fundering zouden moeten maken. Nu konden die aanpassingen beperkt blijven tot het volstorten van de kruipruimte met beton.’
Om de optoplaag licht van gewicht te houden, is deze uitgevoerd in houtskeletbouw én is er gekozen voor een relatief lichte gevelafwerking. Deze gevelafwerking werd ook doorgezet op de gemetselde gevels van de onderliggende bestaande woningen. ‘Voor alle vier blokken in de Eksterstraat is een Twinson gevelbekleding toegepast, met uitzondering van het laatste gerealiseerde blok’, licht De Jager toe. ‘Onder andere vanwege de wat meer achterafligging van het blok is daar een kleurrijke gevelafwerking van Trespa Meteon toegepast. Bij die keuze heeft – behalve het lichte gewicht – ook de onderhoudsarme kwaliteit van het materiaal een belangrijke rol heeft gespeeld.’
 

Niet alleen is er een extra laag woningen op het blok gezet, maar er is ook een lift bijgeplaatst en het complete blok is voorzien van kleurrijke Trespa Meteon gevelbekleding.

BA32 Architectenbureau koos voor een gevelontwerp in horizontale en verticale stroken. ‘De gevels zijn voorzien van nieuwe gevelbeplating’, vertelt architect Romke Lemstra van BA32. . Het wisselende tegelpatroon is uit tien verschillende aardetonen opgetrokken zodat een levendige en kleurrijke invulling ontstond. Daarnaast is met drie verschillende breedtes gewerkt, namelijk 100, 200 en 300 mm. Deze drie breedtes zijn vertaald in een repeterend tegelpatroon.’
 

Ook het binnengebied – onder meer ontstaan door afsluiting van de ruimtes tussen de begingen – is voorzien van gekleurde stroken.

De bekleding bestaat vooral uit horizontale stroken; de verticale stroken zijn onder meer toegepast tussen de kozijnen en bij de bergingen. De gekozen kleuren zijn grijze en roodbruine Uni-kleuren uit het standaard kleurenpalet van Trespa.
Op de begane grond zijn de ruimten tussen en rondom de bergingen afgesloten en eveneens afgewerkt met de Trespa gevelbeplating. Door de afsluiting is een patioruimte ontstaan die voor de bewoners een veilige sfeer creëert.
 

Schroeven in kleur en zorgvuldige plaatsing van deze schroeven tonen de aandacht voor details.

Paul Kroeze, accountmanager Façade bij Trespa, licht nog enkele details toe: ‘De opbouw van de gevels bestaat van binnen naar buiten uit een stijl- en regelwerk met 8 dikke Trespa Meteon stroken in diverse UNI-kleuren, met een Satin oppervlak. De montage is daarbij uitgevoerd met schroeven in dezelfde kleur als de stroken. En aan een nauwkeurige plaatsing van deze schroeven is veel aandacht besteed.’ ‘De opdrachtgever en architect hebben uiteraard niet alleen vanwege de kleurmogelijkheden gekozen voor Trespa’, zegt Kroeze. ‘De belangrijkste pluspunten zijn vooral de hoge UV bestendigheid, de goede reinigbaarheid en de krasvastheid. Deze voordelen komen de exploitatiekosten van het complex ten goede en garanderen na jaren een fraaie uitstraling van het gebouw. Woningcorporatie Uwoon is een partij die vaak kiest voor Trespa en is hierover zeer tevreden. Om een goede uitvoering van dit project te waarborgen hebben onze technisch adviseur en ik op verzoek van de opdrachtgever tijdens de voorbereiding meegedacht en meerdere keren de bouwplaats bezocht, met als resultaat een uitstekend eindproduct.’