Nieuw lineair plafondsysteem van vilt

Artikel delen

Hunter Douglas introduceert HeartFelt: een nieuw, modulair lineair vilten plafondsysteem met unieke kwaliteiten op het gebied van design en duurzaamheid. HeartFelt is gemaakt van Cradle to Cradle-gecertificeerd vilt, een natuurlijk en zacht materiaal met een warme uitstraling.
 

Hunter Douglas is de eerste producent die een modulair en lineair vilten plafondsysteem op de markt brengt. Hiermee speelt het bedrijf in op de groeiende populariteit van vilt onder designers: steeds meer ontwerpers gebruiken vilt als materiaal voor bijvoorbeeld stoel- of wandbekleding, maar ook als basismateriaal voor (interieur)artikelen als lampen, klokken en briefcases. Ook vanuit de architectuur is al langere tijd interesse in het natuurlijke materiaal, vertelt Bjarne Hammer van het  Deense architectenkantoor Schmidt Hammer Lassen Architects. ‘Vilt is fantastisch om mee te werken als architect. Het is een materiaal dat emotie opwekt; het voelt warm aan en heeft een geweldige natuurlijke look and feel.’ Hammer is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van HeartFelt.
 

‘De meeste lineaire plafondsystemen zijn van metaal – vaak aluminium. Met metaal krijgt een architect echter altijd te maken met twee uitdagingen: de sterke reflectie van licht én geluid. Vilt biedt hier een organische oplossing voor: het “breekt” licht op zo’n manier dat er een mooie, natuurlijke kleur ontstaat. Tegelijkertijd is vilt van nature een geluidsabsorberend materiaal. Dat maakt het voor architecten veel eenvoudiger om een goede gebouwakoestiek te realiseren.’ Dat het materiaal Cradle to Cradle-gecertificeerd is, en dus duurzaam, noemt Hammer ‘een zeer welkome bonus’. ‘Iedere architect zoekt vandaag de dag naar duurzame oplossingen, nietwaar?’  

Ontwerpmogelijkheden

HeartFelt is een lineair, vilten paneel dat vervaardigd is van niet-geweven thermo-gevormde PES vezels. De viltpanelen (40 x 55 mm) zijn leverbaar in vijf tinten grijs, van off-white tot antraciet, en bieden ontwerpers vele designmogelijkheden. Het modulaire systeem stelt ze namelijk in staat om vrijwel eindeloos te variëren met paneelgrootte, voegbreedte, montagehoogte en kleur. Het plafondsysteem is als het ware een creatief canvas voor de architect of ontwerper.

Akoestische eigenschappen

De akoestische eigenschappen van zijn bovengemiddeld. Bij een gesloten plafond is de akoestische waarde (αW) van het product 0,9, aflopend naar 0,7 bij een plafond met 20% openheid en 0,4 bij 60% openheid. Met het modulaire plafondsysteem van kunnen architecten, installateurs en gebouweigenaren de akoestiek in elke ruimte nauwgezet beheersen. De voegbreedte van de panelen en de hoogte waarop het plafondsysteem wordt afgehangen, bepaalt hoe het geluid zich door de ruimte beweegt.

Cradle to Cradle

Het product werd in eigen beheer ontwikkeld, vertelt Michiel Langeveld, Manager Research & Development bij Hunter Douglas. ‘Voor de productie van het juiste soort vilt hebben we uitvoerig onderzoek gedaan, waarbij brandveiligheid – naast duurzaamheid, design en akoestiek – het belangrijkste uitgangspunt was. In HeartFelt is een speciale vezel verwerkt die ervoor zorgt dat het materiaal voldoet aan de hoogste brandveiligheidsclassificatie voor modulaire plafondsystemen. HeartFelt is daarnaast 100% recyclebaar en Cradle to Cradle-gecertificeerd (brons).’

De dragers voor HeartFelt® zijn gemaakt van gecoat aluminium met een hoogte van ongeveer 52 mm. De totale systeemhoogte bedraagt 92 mm. De afstand van hart tot hart tussen de dragers is 1200 mm.
 

HeartFelt® facts & figures

–    Afmeting paneel: 40 x 55 mm
–    Hoogte dragers ongeveer 52 mm
–    Totale systeemhoogte 92
–    Afstand van hart tot hart tussen dragers is 1200 mm
–    Brandklasse HeartFelt® EN 13501-1 klasse B,s1,d0
–    VOC uitstoot klasse A+, M1
–    Akoestische waarde (αW) van HeartFelt® 0,9, aflopend naar 0,7 bij een plafond met 20% openheid en 0,4 bij 60% openheid.