fbpx

Onderwaterspin als voorbeeldig bouwer

Artikel delen

Het principe van het bouwsel, waarin een onderwaterspin haar luchtbel opslaat zou wel eens een mooie oplossing kunnen zijn voor een materiaal besparende lichtgewicht bouwconstructie. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Stuttgart tijdens een anderhalf jaar durend onderzoek.
 

Het testpaviljoen groeide als de ‘luchtbel' van een onderwaterspin op de campus van de Universiteit van Stuttgart. Het tijdelijke ‘proefgebouw‘ van carbonvezels werd in opdracht van het ‘Instituut voor draagconstructies en constructief ontwerpen' gebouwd. Achter het initiatief ging een interdisciplinair onderzoek van de studies biologie, paleontologie, architectuur en engineering schuil. Doel van het project was de principes van biologische structuren toe te passen in de architectuur en zo manieren te vinden voor duurzame bouwconstructies. De grondlegger van de ongebruikelijke constructie van het paviljoen was de onderwaterspin (Argyroneta aquatica). Het web, waarmee deze spin onder water een stabiele luchtbel bouwt, werd volledig onderzocht en omgezet naar een technische bouwconstructie.
 

 

Houten platform

Er ontstond op de campus een zelfdragende, zeer lichte en bolvormige constructie, die door middel van een bijzonder fabricageproces stap voor stap van binnenuit met carbonvezels werd verstevigd. Van te voren moest het koepelvormige gebouw echter voldoende gezekerd worden tegen de windvlagen, die vaak op de campus voorkomen. In verband met de onderliggende auditoria was een directe bevestiging van het paviljoen op het betonnen dak niet geschikt. Daarom werd bij het ontwerp besloten de fundering op een houten platform vast te schroeven.
 

 

HECO-TOPIX

De Duitse schroevenfabrikant HECO-Schrauben sponsorde het project met 20.000 houtschroeven, die voor de verankering van een bolvormig testpaviljoen gebruikt werden. Het gebruik van HECO-TOPIX schroeven zorgde uiteindelijk voor een veilige verankering van deze constructie van 280 kilogram. "De betrouwbare fundering van het paviljoen op de houten ondergrond is een klein maar essentieel detail van het hele project", zei Valentin Koslowski, onderzoeker en projectleider aan de Universiteit van Stuttgart. "Met de beperkte middelen voor onderzoeksdoeleinden zijn we op de genereuze steun van bedrijven als HECO-Schrauben aangewezen. Dankzij hun materiële donatie konden we het project op deze locatie uitvoeren en ons onderzoek met succes afronden."
 
Het onderzoek van anderhalf jaar resulteerde niet alleen in een krachtige en zuinige lichtgewicht constructie, maar ook in innovatieve en expressieve architectuur.