Praktijktesten accuslijpmachine met wireless charging en multitool

Artikel delen

‘Ik ben laaiend enthousiast’, zegt Michel Drogt van Lenferink MVA Houtcoating en houtbewerking. Hij testte een Bosch multitool met de nieuwe accessoire-opname Starlock. Wout van Schooten van het gelijknamige timmerbedrijf ging aan de slag met een compacte 10,8 volt haakse slijpmachine en Wireless Charging-systeem: ‘Het heeft me verbaasd wat een kracht zo’n kleine machine nog heeft.’

Tekst: ing. Frank de Groot

Nee, Michel Drogt is geen grote som geld beloofd om ‘laaiend enthousiast’ te zeggen. Hij blijkt echt zeer tevreden met de kabelgebonden GOP 55-36 Professional. Deze multitool is voorzien van het nieuwe ‘Snap-In’-systeem. Hiermee kan men snel en zonder gereedschap binnen slechts drie seconden accessoires verwisselen. Hij werkt als calculator en werkvoorbereider bij de timmerfabriek van Lenferink in Zwolle, maar wil ook graag nog wel eens wat klussen zelf oppakken. Zo gebruikte hij de multitool voor houtvervanging en het verwijderen van lijmresten na het weghalen van een oude vloerbedekking.
Wout van Schooten van Timmerbedrijf Wout van Schooten hoopte stiekem ook de multitool te mogen testen, maar was net te laat. Maar met de GWS 10,8-76 V-EC Professional haakse accuslijpmachine is hij ook dik tevreden. Bosch noemt hem ‘s werelds eerste 10,8 volt haakse slijpmachine voor de vakman. ‘Toen ik de L-BOXX open deed dacht ik eerst: wat een klein ding. Is dat niet meer voor doe-het-zelvers? Maar tijdens de praktijktesten bleek toch wel dat dit gewoon een professionele haakse slijper is met veel kracht.’
 

Michel Drogt van Lenferink MVA Houtcoating en houtbewerking: ‘Deze multitool werkt heel handig als je tijdens een klus meerdere accessoires moet inzetten.’

 

Test Multitool

‘De multitool is keurig geleverd in de bekende blauwe L-BOXX, inclusief zaagjes en schuurplateaus’, vertelt Drogt. ‘De Starlock accessoires kun je zo op de machine klikken. Verwijderen? Gewoon even de hendel aan de zijkant van de kop naar buiten omklappen. Dus geen gedoe meer met een inbussleutel, zoals bij andere multitools. Dit werkt heel handig als je tijdens een klus meerdere accessoires moet inzetten.’
Drogt gebruikte de machine in de testperiode onder meer voor het vervangen van verrotte kozijndelen in een erker: ‘Met een invalzaagblad voor hout en metaal kon ik de slechte houten delen er zo uitzagen. Na vervanging van het hout, het schuurplateau erop met schuurblad en schuren maar! Fijn is daarbij ook dat je de snelheid van de schuurbeweging kunt variëren. Ook kun je ermee in kleine hoeken komen. Zagen en schuren: echt ideaal!’
Vervolgens ging Drogt lijmresten op een betonnen vloer te lijf, na het verwijderen van vloerbedekking. Ook hier zijn de ervaringen weer zeer positief: ‘Er zat een carbide schuurplateau bij de accessoires. Nou, dan heb je die lijmresten er zo af. We konden daarna zonder egaliseren een nieuwe pvc-vloerbedekking leggen.’
De machine heeft een snoer van 3 meter en dat is volgens de tester ruim voldoende. ‘Hij ligt ook goed in de hand en de trillingen blijven beperkt. Ook valt me op dat de accessoires wel de helft goedkoper zijn dan bij mijn vorige machine van een ander merk. Desondanks zijn de zaagjes oersterk, want ze knappen niet tijdens het werk. Ik heb ze zelfs getest op een blok eiken! Mijn collega’s bij Lenferink Schilders – Afbouw en Vastgoedonderhoud hebben al geïnformeerd. Die zien de voordelen ook bij afbouw en vastgoedonderhoud.’
 

De multitool is keurig geleverd in de bekende blauwe L-BOXX, inclusief zaagjes en schuurplateaus.

 

Test haakse slijper

‘De machine zat in een ruime koffer met plaats voor veel accessoires. Je ziet ook wel eens koffertjes waar de machine maar net in past en je verder niets meer kwijt kunt. Er zaten ook keurig enkele slijpschijven bij voor metaal en steen’, zegt Van Schooten. Hij testte de machine met een collega bij het plaatsen van een roestvast stalen hekwerk: ‘We hebben er rvs draadeinden mee doorgeslepen en bijvoorbeeld ook hoeken ingekort. Dan merk je dat deze compacte machine niet alleen krachtig is, maar dat je er ook makkelijk mee in moeilijke hoeken kan komen. Denk bijvoorbeeld aan slijpwerkzaamheden bij een zinken goot, waar je met een grote slijpmachine moeilijk bij kunt. Het viel me ook op dat de schijfjes veel langer meegaan dan de schijfjes die we normaal gebruiken. ’
‘De machine ligt prima in de hand en de kunt eenvoudig de slijpschijf verwisselen. Een nieuwe blokkering van de uitgaande as zorgt ervoor dat je deze niet meer permanent hoeft in te drukken, zoals bij gewone haakse slijpmachines. Even drukken op de knop en de as blokkeert of wordt weer vrijgegeven. De machine komt verder goed op toeren, maakt weinig herrie, heeft een goede schakelaar en de schijf staat heel snel weer stil na uitschakeling’, somt Van Schooten de voordelen op.
Een beperking noemt hij ook: ‘Het is jammer dat het asgat afwijkt van die van andere machines. Hierdoor kan ik er geen kleiner geworden schijven van andere machines opzetten. Handig is dan wel weer de led-indicatie voor de accu. Dan voorkom je dat je met een bijna lege accu het dak opgaat en dan snel weer naar beneden moet om een nieuwe accu te pakken. Bovendien hebben we met het Wireless Charging-systeem van Bosch gewerkt. Je zet de machine met accu gewoon op de oplader en deze wordt draadloos opgeladen. Omdat we op de rolsteiger toch al een kabelhaspel hebben voor radio en een andere oplader, kun je deze lader ook op de rolsteiger zetten. Als je de machine even niet nodig hebt, zet je hem erop. Zo blijft deze opgeladen tijdens het werk en kun je ook met de maximale kracht blijven werken. Erg handig!’
Samenvattend is Van Schooten heel tevreden over deze haakse slijper en het laadsysteem: ‘Maar je moet deze haakse slijper wel zien als een extra slijper voor het kleinere werk en moeilijke hoeken. Voor het grovere werk heb je toch een grote haakse slijper nodig.’
 

Wout van Schooten van Timmerbedrijf Wout van Schooten: ‘Je denkt eerst: wat een klein ding. Maar in het werk merk je pas de kracht van deze machine.’

 

Wout van Schooten test de haakse slijpmachine GWS 10,8-76 V-EC Professional en het ‘Wireless Charging’-systeem voor de 10,8 volt-klasse.

 

 

Technische informatie testmachines

 

Haakse slijpmachine GWS 10,8-76 V-EC Professional

De GWS 10,8-76 V-EC Professional is ‘s werelds eerste 10,8 volt haakse accuslijpmachine voor de vakman. Deze machine is compact, licht (900 gram) en tevens zeer krachtig. Met zijn schijf van 76 millimeter en een maximale snijdiepte van 16 millimeter snijdt hij kabelgoten, draadeinden, aanslagstrips voor tegels en tegelvoegen, buizen, holle profielen en zelfs holle bakstenen en parket.
In tegenstelling tot gewone haakse slijpmachines is de schijf niet horizontaal, maar verticaal aangebracht. Hierdoor kan hij gecontroleerd worden geleid en kan hij ander gereedschap, zoals de handzaag, vervangen. De krachtige, borstelloze EC-motor is onderhoudsvrij en garandeert een lange levensduur. De bijbehorende beschermkap kan zonder gebruik van gereedschap worden ingesteld. Als de haakse slijpmachine wordt uitgeschakeld, stopt de schijf in minder dan een seconde. Om de doorslijpschijf snel en comfortabel te kunnen wisselen, beschikt de machine over een nieuwe blokkering van de uitgaande as: deze hoeft niet meer permanent ingedrukt te worden. Deze wordt voor het wisselen van accessoires alleen even losgemaakt en daarna weer vastgezet.
 

 

 

‘Wireless Charging’-accu’s met 10,8 volt

Het ‘Wireless Charging’-systeem is uitgebreid in de 10,8 volt-klasse met de GBA 10,8 V 2,5 Ah OW-B Professional. Net als bij 18 volt-machines worden de gereedschappen bij elk contact met het oplaadapparaat inductief opgeladen. Tevens zijn de oplaadstations robuuster dan gewone oplaadapparaten: ze hebben geen contactpunten meer en zijn daarom ongevoelig voor water, stof en vuil. Naast de stationaire oplossing met frame dat aan werkbanken, rekken of op werkbladen gemonteerd kan worden, zijn er ook mobiele oplossingen, zoals het oplaadstation ‘Wireless Charging L-BOXX Bay’.
Met het oplaadstation is de 2,5 Ah-accu in slechts 40 tot 70 minuten voor 80 procent opgeladen, afhankelijk van stroomvoorziening en voertuigtype. Het gelijktijdig opladen van twee accu’s maakt bovendien zeer lang werken op locatie mogelijk. Opladen gebeurt via de 12-volt-aansluiting in het voertuig, of direct op een 220-volt-boordspanningsstopcontact. Wie al een oplaadapparaat GAL 1830 W Professional of een oplaadstation ‘Wireless Charging L-BOXX Bay’ heeft, kan de 10,8 volt-accu direct opladen. Bovendien is de accu, op enkele constructie-afhankelijke uitzonderingen na, compatibel met alle accugereedschappen van dezelfde voltklasse.
 

 

Multitool GOP 55-36 met geoptimaliseerde accessoire-opname

Vijf nieuwe professionele multitools (kabelgebonden en accu) van Bosch zijn uitgerust met de nieuwe accessoire-opname Starlock. Dit systeem hebben Bosch en Fein samen ontwikkeld. Getest is de kabelgebonden GOP 55-36 Professional. De multitools zijn er in drie vermogensklassen: Starlock, StarlockPlus en StarlockMax. Er zijn in totaal 32 Starlock-accessoires, vier StarlockPLUS-accessoires en twaalf StarlockMax-accessoires verkrijgbaar. De kleinere vermogensklassen passen steeds op de grotere machine.
De GOP 55-36 Professional (StarlockMax, 550 watt) is de krachtigste machine van zijn klasse en biedt een hoge bewerkingssnelheid voor zware klussen, zoals het maken van openingen en sleuven bij de renovatie van dakconstructies. Deze multitool onderscheidt zich door het nieuwe ‘Snap-In’-systeem. Hiermee kan men snel en zonder gereedschap binnen slechts drie seconden accessoires verwisselen. Het systeem functioneert hetzelfde als een skibinding: accessoire aanbrengen, Starlock-opname erop drukken, klaar. Het accessoire zit al vast en de gebruiker kan direct beginnen. Voor het losmaken van het accessoire hoeft enkel de hendel op de machinekop bediend te worden.