Regelmatige inspectie van klimmaterieel verlengt levensduur

Artikel delen

De tijd vliegt en voordat je het in de gaten hebt is er weer een jaar voorbij. Op zich een goed teken, want dit betekent dat u het druk heeft, maar hierdoor gaat u helaas ook dingen vergeten zoals de jaarlijkse inspectie van uw klimmaterieel en valbeveiliging. Toch wilt u werken met geïnspecteerd en goed onderhouden materieel. Wanneer u zich nu aanmeldt voor de nieuwe wake-up service van Skyworks bent u er altijd van verzekerd dat uw materieel op tijd is geïnspecteerd.
 

 

Periodieke inspectie

Ladders, trappen en rolsteigers worden onder wisselende omstandigheden gebruikt en zijn onderhevig aan slijtage. Daarom is het noodzakelijk om deze regelmatig te inspecteren. De Arbo-wet verplicht u hierbij een minimum frequentie van 1x per jaar te hanteren. Dit geldt ook voor uw persoonlijke valbeveiliging en elektrisch handgereedschap.
De frequentie van 1x per jaar is echter een minimale eis. Bij intensief gebruik zullen onderdelen eerder slijten en is de kans ook groter dat er beschadigen ontstaan. Daarom blijft het belangrijk dat u voor ieder gebruik ook zelf het materieel nakijkt op gebreken. Een belangrijk onderdeel van ladders zijn de sloffen. Wanneer deze zijn versleten is de kans groot dat de ladder wegglijdt, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zullen de aluminium bomen verder afslijten, wanneer dat gebeurt is het profiel niet meer te herstellen en moet de hele ladder worden afgekeurd. Ook verkeerd  transport kan voor schade zorgen. Deuken in de staander van een rolsteiger maken deze een stuk zwakker, waardoor het frame kan knikken. Door het materieel echter regelmatig te inspecteren, kunnen deze gebreken in een vroeg stadium worden ontdekt en is herstel eventueel nog mogelijk. Dit verlengt niet alleen de levensduur van uw materieel, maar alleen zo weet u ook zeker dat het materieel waar u mee werkt veilig is te gebruiken.
 

 

Aantoonbaar en deskundig

Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren met het materieel dan is het, in verband met eventuele aansprakelijkheidstelling belangrijk dat de inspecties ook aantoonbaar zijn uitgevoerd. Dit vereist deskundigheid en een goede registratie. De onderhoudsdienst van Skyworks beschikt over alle middelen om deze zorg voor u uit handen te nemen, door uw materieel bij u op locatie te inspecteren. De inspecteurs zijn extern opgeleid en gecertificeerd. Naast inspectie van uw valbeveiliging, ladders, trappen en steigers, kunnen zij ook uw elektrisch handgereedschap keuren volgens de NEN 3140. Goedgekeurd materiaal wordt voorzien van een inspectiesticker en is daarna direct weer in te zetten. Op de inspectiesticker staat, conform de eisen van de VCA, ook de volgende inspectiedatum vermeld, zodat u altijd duidelijk aantoonbaar met up-to-date materiaal werkt. Ook de meeste reparaties kunnen zij bij u op locatie uitvoeren, waardoor u nauwelijks oponthoud hoeft te hebben van het onderhoud aan uw materieel.
Met de onlangs geïntroduceerde wekservice heeft u helemaal geen omkijken meer naar uw periodieke inspecties. Als de periode is verlopen wordt u automatisch gebeld voor een nieuwe afspraak. Het enige waar u dan nog voor hoeft te zorgen is dat het materieel klaar staat.
 

Skyworks  
www.skyworks.nl/inspectie-wekker